De ce Hagi nu poate fi un bun antrenor.

09sept.09

   Titlul nu este o întrebare ci doar începutul unei argumentaţii! Ca să nu lungesc mult titlul, am preferat varianta scurtă în locul celei mai lungi şi mai explicite: „De ce Hagi nu poate fi un bun antrenor bun, iar Murinho, da.” 

   Pornind de la definiţia (informală) provenită din fotbalul englez, conform căreia antrenorul este managerul unei echipe devine imediat evident faptul că profesia şi vocaţia de antrenor se sprijină pe un cu totul alt set de calitaţi decât cea de fotbalist (sau mecanic auto, sau progrmator, dacă vreţi). 

   Ceea ce încerc să demonstrez în continuare este că setul de calitaţi necesare pentru a fi un bun antrenor (sau manager) este, în vasta majoritate a cazurilor, disjunct faţă de setul de calitaţi necesare pentru a fi un bun fotbalist (sau programator). Rareori cele două seturi au elemente în comun! Evident, cu excepţiile de rigoare care întaresc regula!

   În primul rând, a fi un fotbalist de excepţie implică talentul nativ de a EXECUTA cu mare măiestrie diverse tehnici şi tactici. Pe de altă parte, a fi un antrenor bun înseamna a GESTIONA şi DELEGA sarcini unei echipe eterogene formate din oameni cu diverse niveluri tehnice, tactice şi de înţelegere. Astfel pusă problema, lucrurile stau cât se poate de diferit!

   În plus, unui fotbalist (sau programator) dăruit de natură cu un mare talent, pus în poziţia de antrenor, îi va fi greu să înţeleagă sau să accepte că talentul excepţional este un lucru deosebit de rar, preţios şi care nu este intotdeauna disponibil. Sarcina lui, la fel cu a celorlalţi antrenori sau manageri, este de a face ca o echipă eterogenă din punct de vedere al calităţilor să funcţioneze ca o entitate coerentă şi coezivă, a cărei valoare să depăşască suma valorilor individuale. Asta implică a delaga sarcini clare, individualizate după talentul şi înţelegerea fiecaruia dintre menbrii echipei. Calea cea mai sigură spre eşec este de a-i pretinde lui Banel să joace ca Van Basten iar lui Alexa, ca Hagi! Oricine poate pretinde altora supra-performanţă perpetuă, dar puţini ştiu să faca pe cineva să dea [doar] tot ceea ce poate chiar şi, măcar, pentru un moment – momentul potrivit!

   Un fotbalist mediocru, cum a fost Murinho, în schimb, va înţelege mai usor că talentul excepţional nu este un lucru pe care îl ai pur şi simplu la discreţie, oricând şi de la oricine. Cu toate astea, coerenţa şi coeziunea echipei împreună cu înţelegerea de către fiecare a ceea ce are de făcut, poate duce la rezultate peste aşteptări!

Reclame


2 Responses to “De ce Hagi nu poate fi un bun antrenor.”

  1. 1 lynx

    in general in companiile mari se merge pe principiul gresti in care un om foarte bun tehnic trebuie promovat intr-o pozitie superioara (manager) pentru ca si acolo el va vi lafel de bun si de competent.

    astfel promovarea de non-valori in functii de conducere duce la perpetuarea incompetentei in companie.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: