Cuţitul pentru marcat lemnul

10ian.10

Înainte ca creionul mecanic cu mină de 0.5 mm să devină instrumentul universal pentru marcaje fine pe lemn, tâmplarii şi ebeniştii foloseau, exclusiv, cuţitul de marcat atunci când doreau o acurateţe maximă. Dar nu obtinerea de linii foarte fine şi precise este  atuul principal al folosirii cuţitului de marcat! Cel mai mare avantaj este faptul că, nu doar se obţine o însemnare superficială a lemnului, ci că fibrele lemnoase sunt şi sectionate la suprafaţă, ceea ce, mai ales la tăieturile transversale, facilitează obţinerea de îmbinari foarte precise, făra aşchii rupte şi alte imperfecţiuni tipice prelucrărarilor perpendiculare pe fibra lemnului.

Deşi un cutter de 2 lei (la propriu) este suficient de bun pentru marcarea fină a lemnului, în mod traditional se utilizează un cuţit special dedicat acestei sarcini. De fapt, cutter-ul modern cu lame de unică folosinţă, este cea mai apropiată rudă a cuţitului de marcat, având formă şi mod de utilizare asemănătoare! Chiar dacă cutter-ul se poate folosi cu succes în locul cuţitului de marcat, mulţi lucrători în lemn înca preferă traditionalul cuţit.

Varianta modernă de cuţit de marcat are mâner din lemn lăcuit şi lama simetrică sau asimetrică:

Cuţit de marcat cu lama asimetrică (Narex)

Cuţit de marcat cu lama asimetrică (Narex)

Cuţit de marcat cu lama simetrică (Pfeil)

Varianta clasică nu oferă luxul unui mâner din lemn şi aduce aminte de o simplă bucată de oţel ascuţită la un capăt. O astfel de unealtă a fost dintotdeauna utilizată de lucrătorii în lemn şi de pielari. Pentru marcajul lemnului se poate folosi un cuţit ascuţit pe o parte (pe stânga sau pe dreapta) sau pe ambele părţi (simetric).

Pereche de cuţite de marcat cu tăiş asimetric - stânga şi dreapta (Narex)

În afara acestor variante, de pe blog-ul lui Christopher Schwarz am aflat de existenţa unui tip special de cuţit de marcat, aşa numitul „striking knife”. Acest „striking knife” are un capăt ascuţit ca un cuţit iar capătul opus are formă de sulă. Conform lui Christopher, partea în formă de cuţit este utilizată la marcajul perpendicular pe fibrele lemnoase iar partea în formă de sulă la marcajul de-a lungul fibrelor sau pe secţiunea transversală (capătul fibrelor).

Atunci când am citit despre acest tip mai rar întâlnit de cuţit de marcat nu credeam că voi avea ocazia să văd „pe viu” unul. Dar cum surprizele apar când nu te aştepţi, iată că, într-o bună zi, apar listate pe un site de licitaţii online, nu unul, ci doua astfel de cuţite! Pregătit fiind să licitez până în pânzele albe, mare mi-a fost uimirea şi bucuria să fiu singurul licitator! Probabil că nu mulţi sunt cei care ştiu de existenţa şi utilitatea acestei unelte!

Striking knives

Unul dintre cuţite are lama cu laturile paralele iar celălalt o are puţin evazată. Ambele sunt realizate dintr-un oţel relativ moale astfel încat ascuţirea lor a mers strună: în 30 de minute am ascuţit ambele cuţite la ambele capete. Am folosit pietre abrazive cu granulaţii de 1000 şi 3000.

Striking knives

Aceste două cuţite sunt mai mult decât simple unelte de marcat! Delicateţea formelor tridimensionale sunt dovada măiestriei şi mândriei profesionale a meşterului care le-a realizat. Nu sunt instrumente ieşite de pe banda de producţie a unei fabrici ci poartă amprenta personală a celui care le-a făurit cu pasiune. Poate că o picătură din această pasiune a rămas legată în structura metalului şi se transmite celui care le utilizează! O să le ţin cât mai mult timp în mână şi sub perna pe care dorm! 🙂One Response to “Cuţitul pentru marcat lemnul”

  1. 1 emil b

    Si eu am achizitionat doua cutite de genul „platbanda” folosite de pielari pe care se vedea clar ca au fost prelucrate din ciocan si la forja, din unul am facut un cutit care sta acum intre cutitele de bucatarie ( http://www.myknife.ro/forum/viewtopic.php?f=30&t=147 ) celalalt va fii folosit in continuare in „atelier” dupa o finisare corespunzatoare.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: