Chariot Plane – Rindeaua în formă de car

15ian.10

Chariot plane – rindeaua în formă de car (chariot = car de luptă) – este un model (şablon) de rindea apărut probabil în Anglia secolului XIX – perioada „de aur” a făuritorilor de unelte pentru prelucrarea manuală a lemnului. Specifice acestui model de rindea sunt o dimensiune relativ mică (rindele cu utilizare unimanuală), partea anterioară joasă şi partea posterioară înălţată. Pereţii laterali, de obicei paraleli între ei şi perpendiculari faţă de talpa rindelei, au forme cursive, aproape niciodată cu linii drepte şi unghiuri. Aceste caracteristici îi conferă o identitate vizuală tipică şi uşor de recunoscut.

Corpul rindelei este realizat din oţel, bronz, lemn sau o combinaţie a acestora. De asemenea, acest model stilizat de rindea prezintă decoraţiuni mai mult sau mai puţin elaborate. Latura artistică, de design, nu este deloc secundară celei funcţionale. Există astfel de rindele realizate chiar din argint, fildeş etc şi decorate cu gravuri minuţioase şi inserţii din materiale preţioase! Chiar în zilele noastre, făuritorii de rindele de ultra-calitate utilizează acest şablon pentru rindelele lor de mici dimensiuni. Un astfel de exemplu este modelul A28 Chariot Infill Plane al lui Karl Holtey –  o rindea de o calitate ce nu poate fi depăşita şi care are un pret cu trei zerouri (dolari americani).

Acum câtva timp am achiziţionat şi eu o astfel de rindea, frumos realizată din lemn de mahon, cu talpa şi alte câteva detalii din bronz:

O astfel de rindea, desi 100% funcţională, pare mai degrabă destinată păstrării într-o vitrină decât muncii grele din atelier!No Responses Yet to “Chariot Plane – Rindeaua în formă de car”

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: