Pietrele de ascuţit pe care le folosesc

24ian.10

Primul lucru care îmi trece prin cap când aud cuvântul „ascuţire” este următorul citat din Abraham Lincoln: ” Dacă aş avea 6 ore timp să dobor un copac, aş petrece primele 4 ore ascuţindu-mi toporul”. Asta e o mostră din gândirea americană! Noi, românii, se pare că avem o gandire mult mai ecologică decât ei; practic suntem ecologişti din moşi-strămoşi, fără chiar să ştim acest lucru! Aşa că, un citat românesc similar cu al lui Abe ar putea fi: „Dacă aş avea 6 ore timp să dobor un copac, aş petrece primele 5 ore dormind, că poate, până atunci nu va mai fi nevoie să tai copacul”. Poate o fi aşa din cauză că românul e frate cu codrul,  deşi tare m-aş mira să fie vorba de asta!  Îmi pare rău, dar nu m-am putut abţine!

Ascuţirea uneltelor tăioase (cuţite, topoare, dălţi, rindele etc) este la fel de importantă ca şi uneltele însele! Un topor tocit face munca mult mai anevoioasă iar o rindea neascuţită este o unealtă inutilă, imposibil de utilizat!

Astfel, consider că ascuţirea uneltelor nu este o activitate separată şi opţională faţă de utilizarea lor, ci este parte intrinsecă a unei utilizări eficiente şi responsabile. Oricine doreşte să stăpânească meşteşugul utilizării uneltelor tăioase va trebui să înceapă prin a deprinde micile „taine” ale ascuţirii.

Pe lângă utilizarea polizorului electric (inaccesibil tuturor şi bun, oricum, doar pentru degroşare), ascuţirea se poate face utilizând pietre abrazive artificiale sau naturale.

Dându-ne încă o dată exemplul auto-suficienţei sale, natura, care ne-a pus la dispoziţie metalul pentru uneltele (şi armele) noastre, ne dă şi materia abrazivă cu care să le ascuţim! Sub formă de şisturi sau roci cristaline, pietrele abrazive naturale expun cristale dure, de dimensiuni variabile de la un tip de rocă la altul. Acest fapt permite abordarea ascutirii in paşi  succesivi, de la degroşare până la lustruirea finală.

Rocile abrazive sunt prezente în aproape toţi munţii din lume, dar numai unele tipuri au fost în mod tradiţional exploatate. Printre popoarele care au utilizat în trecut astfel de roci sunt japonezii, germanii, francezii, englezii, americanii, suedezii, finlandezii etc adică chiar cei care au avut  ceva de spus şi  în prelucrarea metalului şi industrie!

Fiind vorba de pietre naturale, fiecare tip de rocă şi chiar fiecare piatră în parte are caracteristici şi proprietăţi unice. Unele sunt mai dure, altele sunt sfărâmicioase, unele fine, altele brute, unele colorate uniform, altele pestriţe, unelor le place un oţel, altele preferă altul etc.

O parte a frumuseţii utilizării pietrelor naturale constă în bucuria descoperiri unei pietre „miraculoase” după unele decepţii. Niciodată nu şti la ce să te aştepţi când cumperi o piatră naturală! Trebuie să o încerci mai întai, şi nici chiar după ce o încerci nu poţi fi complet sigur: poate nu ai încercat-o cu oţelul potrivit! Tocmai aceste aspecte fac ca domeniul pietrelor naturale de ascuţit să fie inconjurat într-o aură de mister, aură amplificată şi mai mult de asocierea lor  tradiţională cu săbiile samurailor japonezi, care nu ar fi fost niciodată ceea ce sunt fără aportul pietrelor naturale de ascuţit şi al celor care le mânuiesc.

Dintre pietrele naturale pe care le-am folosit, unele m-au dezamăgit parţial (sau poate nu am folosit oţelul potrivit ?!) altele mi s-au părut minunate. Deşi le am de ceva timp, nu am epuizat toate combinaţiile oţel-piatră pe care le am la dispoziţie, aşa că multe surprize încă mă aşteaptă!

Iată pietrele pe care le am în acest moment:

1. Pana îmi va veni piatra Binsui, cea mai aspră dintre pietrele pe care le am este Iyoto, cu o granulaţie sub 1.000:

Iyoto, japoneza cea multicoloră

Iyoto face parte din procesul standard de ascuţire a săbiilor de samurai şi istoria utilizării ei începe acum peste 1300 de ani !!

2. Următoarea piatră în ordinea crescătoare a fineţii este Aoto. Ea are o granulaţie de aproximativ 2.000.

Aoto, piatra albastă de munte, exploatată de călugarii templului japonez Dai Nichi Do

Piatra Aoto, folosită dupa Iyoto, va elimina urmele lăsate de aceasta din urmă, înlocuindu-le cu altele mai fine.

3. Următoarea piatră ca granulaţie (~5000 sau puţin sub această valoare) este piatra gri-albastră belgiană. Cum am menţionat în review-ul pe care i l-am făcut într-un post anterior, sunt mare fan al acestei pietre, mai ales pentru ascuţirea cuţitelor. Are putere abrazivă mare şi oferă un feedback bun la ascuţire.

Piatra belgiana gri-albasta, extrasă din munţii Ardeni

Urmează un grup de pietre de fineţe asemănătoare, pe care nu pot să le ordonez după acest criteriu. Toate par a avea granulaţia în jurul valorii 6000, chiar puţin mai mult.

4. Prima piatră din categoria 6000+ este cea extrasă din cariera Oohira, Japonia. Are o culoare ce bate spre verde şi este destul de moale ceea ce conferă o senzaţie catifelată la trecerea oţelului peste ea. Conform clasificaţiei japoneze, piatra Oohira intră în categoria kumori, adică piatra folosită în etapa premergătoare finisajului final.

Oohira cea verde şi catifelată

5. Din aceiaşi categorie, 6000+, este şi piatra din cariera Shoubudani, Japonia. În utilizare pare ceva mai fină decât Oohira şi din acest motiv ceva mai puţin abrazivă. Totuşi, diferenţele sunt atât de mici încât pot fi contestate ca fiind subiective.

Shoubudani cea fină şi delicată

6. Piatra Arkansas translucentă, deşi cu fineţe asemănătoare cu a celor două pietre anterioare, Oohira şi Shoubudani, este total diferită de cele două. Ea provine din America de Nord si are o structură cristalină, dură şi sticloasă. Mai este cunoscută şi ca Novaculite. În utilizare pare mai aspră decât cele japoneze cu toate că este mai puţin abrazivă. Datorită structurii dure, ce expune greu particule abrazive noi, piatra de Arkansas trebuie curăţată foarte des. Cu toate că, în mod tradiţional, este utilizată în combinaţie cu ulei sau petrol (pentru lubrifiere), piatra Akransas lucrează la fel de bine şi cu apă. Utilizarea cu apă o face, însă, mai uşor de curăţat şi întreţinut. Există mai multe variante de pietre Arkansas: moale (mai grosieră), neagră (mai fină decât cea moale) şi translucentă (cea mai fină dintre pietrele Arkansas).

Piatra Arkansas translucentă în cutie de lemn

7. Următoarea piatră ca fineţe este cea de origine germană, exploatată în regiunea Thueringen. Aceasta are o granulaţie cotată în jur de 10.000. Piatra este fină, densă şi închisă la culoare. Am câteva bucăţele mici (5 x 2 x 2 cm) pe care le folosesc pentru crearea pastei abrazive pe suprafaţa pietrelor japoneze.

Piatra Thueringen, nemţoaica tuciurie

8. Printre cele mai fine pietre naturale abrazive este piatra din China, cotată ca având granulaţie de aproximativ 12,000. Acest tip de piatră este exploatat de puţin timp, motivul fiind faptul că preţul pietrelor foarte fine de origine Japoneză a crescut foarte mult, o dată cu epuizarea multor zăcăminte. Piatrele chinezesti 12k (cum mai sunt cunoscute), sunt, oarecum, alternative naturale ieftine ale pietrelor ultra-fine japoneze, dar nu la fel de bune ca cele mai bune dintre acestea din urmă. Ceea ce i se poate reproşa pietrei chinezeşti, este că, ea nu este atât de abrazivă ca una japoneză de calitate şi de aceiaşi fineţe. Dar, ţinând cont de preţul ei de multe de ori mai mic, este o alternativă de luat în considerare!

Piatra chinezească, fină şi dură

9. Cea mai fină şi de calitate dintre pietrele pe care le am este o Nakayama Karasu. Aceste pietre sunt exploatate la cele mai mari adâncimi din muntele Nakayama. Sunt supranumite Karasu de la punctele negre, foarte abrazive pe care le prezintă. Fineţea pietrei este peste 12.000 dar, cu toate acestea, puterea de abraziune este uimitoare! Pot spune că este o bijuterie printre toate pietrele pe care le am! Piatra aceasta, datorită dimensiunilor modeste şi a formei neregulate, am obţinut-o la un preţ foarte bun! Aceiaşi piatră, ceva mai mare şi cu formă rectangulară ar atinge uşor un preţ de ordinul multor sute de euro! De altfel, cariera Nakayama a aparţinut secole la rândul casei imperiale japoneze şi, din câte am înţeles, este epuizată şi închisă. Piatra pe care o am face parte din categoria uchigumori, adică pentru finisajul ultim.

Nakayama Karasu, o bijuterie de piatră

10. Rămasă pe ultima poziţie este o piatră cu un mod de utilizare aparte. Este vorba de o piatră de tip Hazuya utilizată la finalul laboriosului proces de acuţire/finisare al săbiilor samurailor japonezi. Această piatră nu se foloseşte ca toate celelalte de mai sus. Ea se crapă în bucăţele subţiri, mici de 1 cm pătrat, cu care se freacă apoi tăişul sabiei. Piatra este lubrifiată cu apă în care s-a dizolvat bicarbonat de sodiu. Scopul este obţinerea unui finisaj ce scoate în evidenţă structura metalului şi care amplifică tranziţia dintre oţelul dur al tăişului de cel mai puţin dur al restului sabiei (hamon).

Piatra Hazuya, pentru scoaterea în evidenţă a hamon-ului la săbiile samurailor

La final vreau să precizez că, desi există pietre artificiale care pot suplini cu succes pietrele naturale, utilizarea acestora din urmă, mie personal, îmi oferă o satisfacţie mult mai mare. Descoperirea unei pietre naturale deosebite este în sine o bucurie şi un prilej de uimire comparabil cu cel avut în faţa unui peisaj minunat, revelat după un urcuş anevoios. Probabil această atitudine a mea este subiectivă şi nerezonabilă, dar, pentru mine, este un prilej în plus  de a mă bucura de natură, de viaţă.46 Responses to “Pietrele de ascuţit pe care le folosesc”

 1. 1 emil b

  pietre fine pentru ascutit sunt si in muntii nostrii dar cred ca nu sunt exploatate corespunzator, eu am doua bucati nu stiu ce granulatii care au fost folosite la ascutire briciului dar trebuie rectificate si nu prea stiu cum, mai ales ca una dintre ele este si foarte subtire 0.5 mm , oricum ar fii interesant de aflat de unde isi procurau taranii pietrele cu care ascuteau briciul

  • 2 catalinsorescu

   Sunt convins ca pietre bune pentru ascutit sunte mai peste tot… Doar ca nu pe toti i-a interesat aspectul…
   Da, las’ ca se termina ale lor si ale noastre or fi din belsug 🙂

  • 3 catalinsorescu

   Nu e suficient sa fie pietre bune in munti, trebuie sa fie si oameni care sa le cunoasca si altii care sa le foloseasca… Seamana, oarecum, cu povestea turismului Romanesc: toti stim ca avem o tara frumoasa dar, cu toate astea, turismul este subdezvoltat…

 2. 5 matei campan

  inca odata vreau sa te felicit pt initiativa ta in domeniul asta, al pietrelor de ascutit!

  sint convins ca si pe la noi gasesti pietre faine, eu am si gasit citeva, frate-meu mai gaseste si el, chestii destul de interesante. cind am avut nevoie, intotdauna am gasit relativ usor pe jos pietre bune pt ascutit, chiar imi aduc aminte ca in armata mi-am ascutit brisca cu o piatra de pe jos si a iasit brici dupa ce am dat-o si pe pielea bocancului desi era un bricaeag cu otel mediocru.

  o piatra interesanta se gasea pe la Cluj (cu siguranta si in alte locuri) adusa de prin Apuseni sub forma de pietre pt coasa. de un an n-am mai vazut.
  cind am sa am ceva timp am sa postez ceva despre ele.

  un prof de-al meu mi-a spus mai demult pe unde se gaseau pietre de ascutit excelente, care se si exploatau, dar a murit si eu am uitat… si acu-mi dau pumni.

  • 6 catalinsorescu

   Multumesc pentru comentariu Matei!
   Sunt sigur ca natura nu a dat nastere la pietre bune pentru ascutit doar la japonezi, nemti, americani, englezi si francezi! Sunt si pe la noi… natura ne-a dat bogatii numa’ minte sa le folosim nu! Da las’ ca-i imbogatim pe aia si asa bogati si le cumparam kilu’ de bolovan pe bani grei

 3. 7 matei campan
  • 8 catalinsorescu

   Multumesc pentru link! Foarte faine pietrele! Am tot auzit de pietrele israeliene dar nu am pus mana pe una din ele.
   Tocmai fac comanda de pietre belgiene galbene si albastre, in total vreo 15 bucati. Sper ca in 1-2 saptamani sa imi vina. Pe cele galbene nu le-am testat inca dar am auzit ca sunt mai bune decat cele albastre, care mie mi-au parut super-faine.

 4. 9 matei campan

  eu am trei pietre care banuiesc ca-s belgiene, frate-meu iara vreo doua. nu de toate-s sigur.
  am una galbena pe-o parte si violaceu gri pe cealalta, dar eu o prefer pe cea violacee. si mai am vreo doua tot galben pe-o parte si gri pe cealalta, dar nu le mai gasesc…

  azi am scos una ce trena printr-un sertar cu scule, la care nu i-am dat mare atentie. nu-sh ce fel e, ma gindeam c-o fi ceva ardezie, ca asa arata, gri inchis. dar am testat-o si merge fain la finisaj. face si un pic, foarte putin noroi. am s-o iau la purtat.

  • 10 catalinsorescu

   Am vazut si la Soimu una care arata a belgiana (galben + gri), dar nu cred ca este adevarata. Avea un aspect plasticat partea galbena asa ca-mi parea artificiala. E posibil sa fie artificiale… Pietrele belgiene sunt destul de scumpe iar Soimu spunea ca adat 100 de lei pe o piatra ce ar fi trebuit sa coste 200 lei…
   Acum, daca pietrele sunt bune, ce conteaza ca sunt artificiale sau naturale… Nu am nici o problema cu cele artificiale! Abia astept sa vad pietre artificiale mai bune si mai ieftine ca cele naturale!

 5. 11 matei campan

  a mele-s de alea vechi, luate de pe la piata.
  si mai am ceva pietre care nu prea stiu ce-s, tot vechi, dar bune. cind umblu pe la piata de vechituri is cu ochii pe ele. din pacate n-am prea mai umblat.

  ar fi interesant sa le pozezi la microscop.

  o intrebare, folosesti brici, te stii?

  am ceva pietre artificiale interesante, care tot asa, nu prea stiu ce-s exact, is galbui, unele mai moi alele mai dure, cam trei variante, fiecare cu utilitatea ei, luate de la tirg dela Reghin, probabil se foloseau la fabrica de viori… din pacate-s cam micute. de fapt sint numai bune de purtat in portmoneu, una singura-i mai mare. alea mici sint excelente pt taisuri de toata ziua.

  • 12 catalinsorescu

   Si eu ma uit dupa scule prin piata, dar pietre nu prea am vazut… AM luat vreo 2 pietre din p-ta din Arad… Sunt negre si dure dar foarte uzate, probabil au peste 100 de ani.
   Mai folosesc briciul din cand in cand, de amorul artei. Dupa piatra il dau pe piele pe care am pus pasta abraziva f. fina… Am vreo 3 briciuri luate din piata…
   Cu pozatul la microscop e mai dificil, ca sunt foarte fine granulale… Aparaul foto cu toate extensiile macro nu cred sa se descurce dar o sa incerc sa vad ce iese…

 6. 13 matei campan

  victorieeee…. mi-am gasit pietrele! adica mare parte, ca mai sint citeva disparute. poate fac niste poze si-ti trimit cind am timp

  • 14 catalinsorescu

   Cand ai timp fa-le o poza… Saptamana viitoare imi vin pietrele belgiene, vreo 15 bucati 😉

 7. 15 moraklipper

  Sunt incantat de cele citite aici.
  As avea o intrebare daca se poate: daca as gasi in albia unui rau sau chiar pe vreun santier, nu conteaza, asa pur si simplu la intamplare, pietre (bolovani chiar), cum pot afla granulometria pietrei in finctie de culoare? Cu alte cuvinte, sa inteleg ca cu cat piatra e mai deschisa la culoare o mai moale si cu o granulometrie mai mare, si cu cat se inchide la culoare sunt mai dure si cu o granulometrie mai mica?
  Va multumesc anticipat.

  • 16 catalinsorescu

   Pietrele luate la intamplare nu au nici o valoare pentru ascutit, in 99% din cazuri. Pietrele bune pentru ascutit trebuie alese cu grija de cineva care are cunostintele necesare si chiar cine le cunoaste s-ar putea sa nu le gaseasca, chiar daca cauta mult si bine! Altfel spus, sansele ca o piatra culeasa dintr-un rau sa fie buna la ascutit sunt aproape zero! Asta nu inseamna ca nu sunt pietre buna la ascutit, doar ca trebui cautate si alese cu graija. In principiu, marea majoritate a pietrelor nu sunt bune la ascutit deoarece prind luciu la suprafata. Asta face si granitul, bazaltul, marmura, travertinul adica toate pietrele folosite la placari ornamentale. Unele gresii sunt bune la ascutit dar doar in masura in care contin particule suficient de abrazive, adica foarte dure. Daca ai gresie care nu contine particule dure sau contine foarte putine, nu are eficienta la ascutit (face noroi si se consuma piatra, fara sa fie abraziva pentru metal).
   Referitor la granulatie: nu stiu sa existe nici o corelatie intre culoare si granulatia pietrei! De exemplu, la pietrele Arkansas, cele inchise la culoare sunt mai fine. La pietrele belgiene este fix invers: cele galbene sunt mai fine decat cele gri! Am piatra japoneza deschisa la culoare care este mai fina decat altele ce sunt mai inchise.

   • 17 Cristi L.

    „Innebunit” in ultima vreme de febra cutitelor si a pietrelor de ascutit, am pornit astazi, fiind zi de targ, la cautat chilipiruri. Desi n-am gasit mare minune(o pila pentru lemn), cand ieseam din targ, prietenul cu care eram ma indeamna sa trecem si pe la cei care isi vindeau marfa la intrare in spatiul amenajat cu destinatie de „targ” si, ce sa vezi?! Am gasit o piatra de ascutit albastra de toata frumusetea. Nu stiu ce calitate are, de unde este si cum se va comporta, dar imediat ce ajung acasa o pun la treba 🙂 Domnul care o vindea nu stia de unde este, mi-a spus ca o are de mult timp si ca „cine stie s-o foloseasca poate sa-si ascuta si briciul pe ea”. Am negociat de la 15 la 10 lei(prietenul meu a insistat si la un 8 lei, dar vanzatorul nu s-a lasat pentru ca „nici un pachet de tigari nu-mi iau cu 8 lei!’) si am plecat incantat si extaziat de ideea ca ar putea fi vreo albastra belgiana sau vreo Aoto, japoneza pentru ca aduce mult cu nuanta acestora.

    • Eu mai degraba as banui-o ca ar fi piatra Thueringen (germana). Aoto nu cred ca e! De obicei pietrele Aoto au dimensiune mare. Vin dintr-o singura sursa din Japonia si nu am auzit sa se vanda si dimensiuni mici.
     Belgienele albastre exista pe piata de max 20 de ani. Daca piatra e mai veche de atat, e estul de sigur ca nu-i belgiana. Daca imi trimiti o poza cu ea iti spun daca e blegiana sau Aoto sau Thueringen

 8. 19 Mitica

  Daca intre timp ai primit piatra Binsu ce poti spune despre ea?
  Poti face un oost despre ea?
  Merci mult!

 9. 21 Mitica

  era vorba de un „post” scuze…

  • 22 Cristi L.

   Uite aici piatra de care spuneam ca am gasit-o in targ. E fina la pipait dar „mananca” mult din cutite pentru cat de fina e la atingere 🙂

 10. 24 caius

  Cu stima. Sunt necunoscator in ramura asta a pietrelor de ascutit, motiv ptr care scriu ptr un sfat. Doresc sa cumpar un cutit otdoors otel 1095 Cro-Van, care piatra crede-ti ca s-ar potrivi ptr el?

 11. 26 Daniel

  salut!!! aduceti la comanda si din pietre germane – Thueringen? si cea naturala Nakayama Karasu? mar interesa preturile si timpul comenzii cit dureaza?

  multumesc 😉

  • Salut. Pietre Thueringen nu pot aduce deocamdata. Pietre Nakayama am pe stoc 2 bucati. Este cea din imaginea de aici, la 50 euro. Apare si in acest post: https://csorescu.wordpress.com/2012/01/02/hon-kasumi-estetica-ascutirii/ . Mai am si una mai mare si cu forma rectangulara la 100 euro. Este cea din dreapta-jos in imaginea de aici: https://csorescu.wordpress.com/2011/12/28/cutite-si-pietre-din-japonia/.
   Pe stoc mai am si piatra Binsu (naturala japoneza cu granulatie in jur de 1000 si dimensiune f. mare) la 40 euro. Am si piatra Aoto (naturala japoneza cu granulatie in jur de 2500 si dimensiune f. mare) la 60 euro.

   • 28 Daniel

    as vrea peatra Nakayama de 100euro, aveti si cutie pt ea?si un elei la 29lei … numai ca in 6-10zile trebuie sa plec in russia … ma intorc abea in 3-4luni. stiti ceva de pietrele israelene? pt orce eventualitate daca puteti sa trimiteti miine comanda adresa mea e :

    Blidar Daniel
    str. Obor nr.7
    Beclean pe Somes,
    Bistrita Nasaut, Romania

    multumesc )

    • Iti trimit maine piatra si uleiul, prin Posta Romana. Mai multe detalii iti scriu pe mail. Iti pun in pachet si o mica mostra de piatra belgiana galbena, gratis. Nu stiu mai nimic de pietrele israeliene. Acum ceva timp am vazut un articol pe Internet despre ele dar nimic mai mult.

 12. 30 Papillon

  Catalin imi place articolul tau foarte mult.. sunt multe chestii interesante si pari un om destul de inteligent.. insa nu inteleg dece esti asa contra romaniei si oamenilor de aici? din cateva idei de ale tale mai mult sau mai putin evidente care le am sesizat pe aici vad ca esti genul care iti place sa iei in deradere romania in general.. dece nu pleci in america? unde aia isi asasineaza presedintii inclusiv pe Lincoln al tau l au facut franjuri de destepti ce sunt. ce e moda asta?? facem misto de noi singuri si salivam la cacaturile altora.. si nu ma refer la pietre sau roci aici.. ma seaca americanismele astea sincer. urat . foarte urat…

  • Cui par „un om destul de inteligent”? Cand analizezi inteligenta cuiva te plasezi automat pe un nivel intelectual superior! Eu cred ca nu sunt destul de inteligent in sensul ca as dori sa fiu mult mai inteligent decat sunt!
   Revenind la romani si Romania, trebuie sa-ti spun ca nu am nimic contra Romaniei si a romanilor! Din contra! Ma consider roman si imi asum si bunele si relele! Asta nu inseamna ca vad doar binele, nu si raul! Tine de obiectivitatea formatiei mele stiintifice!
   Daca imi placeau americanii as fi ramas acolo in 2007! Dar nu imi plac! Nici la nemti nu am ramas si nici la altii, dar nu pentru ca traiesc cu iluzia ca Romania e un colt de rai (nu e, chiar deloc!) ci pentru ca eu de aici sunt! Nu am ales sa fiu de aici, e doar un fapt! Tot de aici sunt si parintii mei si rudele mele si prietenii mei si tot de aici e si copilul meu pe care il cheama Matei, nu John sau Patrik sau alta varianta internationala! Apropos, ID-ul meu este „csorescu”, nu „Papillon” sau „salvatore77ok” si tot ce scriu este sub numele meu complet!

 13. 32 Papillon

  :))) mi a placut ce mi ai scris.. daca as veni cu vre-o replica la asta ar insemna sa lungim prea mult discutia si ar fi inutil cred…. multa sanatate tie si lu’ ala mic.. salut.

 14. 34 Oprea Bogdan

  vreau sa cumpar o piatra pt ascutit dalti si cutitase pt sculptura. m-ar interesa o piatra care sa mearga cu apa (am cumparat recent o piatra de la un fost frizer/barbier batran care o folosea cu ulei, cred, pt ascutit briciul… e neagra si fina; poate imi puteti spune ce piatra e si cum se foloseste – cu apa sau ulei… batranelul era putin senil – spunea ca e „piatra de india” sau „piatra de arcer” – cum sunt incepator as aprecia parerea dumneavoastra si daca o fi buna de ceva poate imi recomandati o alta piara care sa o completeze pe aceasta ). ma puteti ajuta? multumesc

 15. 39 Anonim

  Cu sincere pareri de rau, …Ma orientez pentru raportul cauza/efect cel mai rentabil (atat economic cat si practic = folosinta imediata si sigura).
  Personal am vandut multe „vise” clientilor mei = Pretul nu justifica (decat in satisfacerea nevoilor paranoice).
  Suntem o specie defecta …
  Este de ajuns o „Bata” pentru un car cu Oale si un „topor” pentru o padure…
  Pe de alta parte, sunt si eu un „perfectionist”…este din ce in ce mai greu..
  Sayoo Nara,

  Ovidiu Nemes

  • Eu nu vand vise! Si topoarele sunt de mai multe feluri… cine taie lemne stie! Cine nu taie lemn cu toporul, crede ca toate topoarele sunt egale! Nu sunt!

 16. 41 Dragos

  Buna seara,
  Dețin un cuțit japonez handmade: Gyuto 195mm, miez shirogami #1 (straturile exterioare oțel inoxidabil).
  Nu îl am de foarte mult timp însă a venit momentul sa-l ascut pentru prima data, motiv pentru care va scriu acest mesaj, cu rugămintea sa-mi recomandați o piatra potrivită. Mentionez ca nu am experiența in folosirea pietrelor de ascuțit, dar as vrea măcar sa încerc sa capăt. In ceea ce privește bugetul nu doresc ceva “extravagant”, dar nici nu caut cea mai ieftina varianta.
  Multumesc

 17. 44 Fulga sebastian

  Vrrau preturile la toate pietrele,pe bucata. Va mulgumesc


 1. 1 Cuţite şi pietre din Japonia « Cătălin Sorescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: