Cărţi de scule şi lucru în lemn

13mart.10

În ultimii 3-4 ani, adică de când Amazon.com şi Amazon.de trimit colete în România, am comandat de pe aceste web-shop-uri câteva cărţi, majoritatea despre uneltele  de mână şi lucrul în lemn.

Cum pe majoritatea dintre ele le-am citit acum 1-3 ani, nu o să le fac review din amintiri… Poate câteva cuvinte despre cele citite mai recent… În principiu am fost foarte mulţumit de toate aceste cărţi, căci le-am cumpărat după ce am citit recenziile şi le-am răsfoit cele câteva pagini-mostră oferite de Amazon.

Cărţi despre uneltele de mână

„The Toolbox Book” şi „The Art of Fine Tools” sunt pornografie curată! Multe poze de calitate cu scule vechi, frumoase. Textul l-am observat abia după 3-4 răsfoiri din scoarţă în scoarţă.

„Hand Tools: Their Ways and Workings” este o carte mai veche care descrie detaliat marea majoritate a uneltelor folosite la lucrul lemnului.

„The Handplane Book” este o carte doar despre rindele! Autorul prezintă majoritatea tipurilor de rindele, cu poze şi explicaţii.

„Hand Tool Essentials” este o colecţie de articole despre unelte de mână, articole publicate de-a lungul anilor în revista americană „Popular Woodworking”.

„Japanese Woodworking Tools” este o introducere în lumea uneltelor folosite în mod traditional în Japonia. Autorul, Toshio Odate, prezintă occidentalilor uneltele clasice japoneze,  modul acestora de funcţionare şi unele consideraţii spirituale, nelipsite din nici una dintre artele japoneze, fie ele legate de mânuirea armelor sau a uneltelor.

Cărţi diverse despre tehnica şi filosofia lucrului în lemn

„The Woodwright’s Guide” a renumitului Roy Underhill este scrisă într-un mod deosebit de plăcut şi prezintă, cu mult haz, modul tradiţional american de lucru cu lemnul, de la recoltarea acestuia până la realizarea diferitelor obiecte din lemn.

„The Complete Manual of Woodworking” este, aşa cum îi spune şi numele, un manual complet de prelucrarea a lemnului. Încearcă, într-un mod foarte ambiţios, să prezinte toate aspectele care intervin, de la sculele utilizate (manuale şi electrice) şi organizarea atelierului până la tehnici de îmbinare şi finisare a lemnului.

„The Fine Art of Cabinetmaking” a regretatului James Krenov este o carte iniţiatică despre bucuria şi pasiunea lucrului în lemn. O carte pentru suflet cu unele explicaţii pentru minte şi braţe.

„The Complete Guide to Sharpening” este un ghid exhaustiv al materialelor abrazive şi a tehnicilor de ascuţire a majorităţii uneltelor tăioase: dălţi, rindele, cuţite etc.

„Traditional Woodworking Techniques” este o colecţie de articole publicate iniţial în numerele revistei americane „Fine Woodworking”.

Cărţi despre finisarea lemnului

După deprinderea tehnicilor şi semnificaţiilor lucrului cu lemnul, apar primele semne de întrebare legate de finisarea acestuia. Cele 3 cărti din imaginea de mai sus vor clarifica cu vârf şi îndesat toate posibilele necunoscute.

Mulţi dintre pasionaţii de prelucrarea lemnului se concentrează doar pe lemnul în sine – debitare, îmbinare etc, neglijând partea de finisare sau considerând-o o „treabă simplă”. Nu este de loc aşa! Finisarea, de la pregătirea suprafeţei şi până la aplicarea diferitelor substanţe cu rol protector sau estetic este o artă în sine pe care f. puţini o înţeleg şi o stăpânesc. Sunt mai mulţi cei care stiu să realizeze obiecte din lemn decât cei care stiu să le finiseze satisfăcător! Citind cărţile de mai sus, mi-am sistematizat cunoştinţele despre tipurile de finisaje disponibile şi modurile practice de aplicare. În special recomand „Understanding Wood Finishing”, care este cea mai completa şi mai recentă dintre cele trei.

Cărţi despre strunjire şi îmbinări elaborate

În acest moment apar curiozităţi legate de strunjirea lemnului şi realizarea de imbinări elaborate… aşa că alte cărţi işi fac apariţia…

Cărţi despre construcţia Caiacelor şi Canoelor

Nici extravaganţele de genul construcţiei de caiace şi canoe nu mă ocolesc… Astea cer, însa, spaţiu serios de lucru, spaţiu pe care nu-l am încă. 😦

„Canoecraft” este o carte care, în mod special, impresionează prin imaginile şi schiţle detaliate pe care le oferă. Deşi nu am construit încă un canoe, citind „Canoecraft” totul pare clar şi nu cred să existe detalii constructive care să nu fie acoperite de această carte! De la istoria canoelor până la construcţia padelelor, toate aspectele legate de utilizarea şi realizarea canoelor sunt acoperite sistematic.

Deşi tot ce se găseşte în aceste cărţi poate fi descoperit şi navigând pe Internet, cititul unei cărţi în mod clasic mi se pare mai comod decât privitul la un monitor şi o referinţă aflată mai la îndemână în atelier.14 Responses to “Cărţi de scule şi lucru în lemn”

 1. 1 Alex

  Bun postul. Si eu am inceput sa iau de acolo. Si amazon.co.uk livreaza la noi. Eu am cartea cu padele. Urmeaza sa iau niste carti despre constructia de canoe desi nu cred ca am sa pot face asa ceva. Acum mi-ai facut pofta si de cartile despre scule si finisarea lemnului.

  • 2 catalinsorescu

   Daca te gandesti sa-ti iei si tu vreuna dintre cartile pe care le am si eu, sa-mi spui si ii fac o descriere mai detaliata.

   • 3 Alex

    Pai poti sa imi spui de exemplu despre Canoecraft ca o am de ceva timp in wishlist. De asemenea poti sa imi spui cate ceva despre cele de finisare a lemnului (finish).

    • 4 catalinsorescu

     Am pus in articol cateva consideratii despre Canoecraft si despre cartile de finisaj. In principiu, atat „Canoecraft” cat si „Understanding Wood Finishes” sunt carti exceptionale care merita cumparate fara nici o ezitare! Si „The Strip-built Sea Kayak” e foarte buna.

 2. 5 Anonim

  ai dat spargere la libraria „Dick”?
  iti dai seama ce salivez eu de citiva ani buni, de la primul catalog Dick pe care l-am primit acu vreo 8-9 ani (?). de atunci au mai aparut 3, da pe ultimul nu-l am…
  in afara de sectiuna topoare, cel mai mult am salivat la sectiunea carti. am ramas insa doar cu saliva raspindita peste tot 🙂

  chiar az noapte m-a lovit gindul sa-ti trimit linkul spre niste carti, pe care tot asa, le doresc de mult, mai ales una:
  http://www.editionsjcgodefroy.fr/collection.php?id=9&id_ouvrage=10

  de la „Dick” mai sint ceva carti pe cale le tot adulmec – alea cu sabiile japoneze.

  • 6 catalinsorescu

   Exista un risc cu cartile luate pe nevazute, acela de a fi dezamagit de continut. Pe Amazon.com mai sunt review-uri dupa care sa te ghidezi si chiar pagini scanate ca mostra…
   Am si eu un catalog de la Dick de acum vreo 2 ani. La un moment dat am vorbit cu cei de la Dick sa import produse de la ei. S-au codit destul de mult, dar dupa vreo 3 luni au acceptat… Intre timp imi scazuse entuziasmul mai ales ca discountul era modest …
   Arata promitator cartea cu barde… Urmatorul post va fi despre o barda veche…

 3. 7 matei campan

  asta cu canoele-mi aduce aminte de un prof de-al meu, pictor, care in vacanta de vara petrecea jumate de timp prin apuseni cu familia, ajutati la bagaje de un magarus si ceealalta jumatate in delta, tot cu familia, pe o barcuta demontabila, de construcitie proprie – schelet din lemn, invelit intr-o „piele” de linoleum – aprox 40kg, dupa spusele profului. am vazut-o intr-o poza si arata fain.
  eu toata copilaria tirzie si adolescenta am visat la constructia de avioane mici (nu aeromodele). poate cindva voi face-o si pe asta.

  • 8 catalinsorescu

   Mie mi-e frica de inaltime 🙂 Dar o barca tare as face !

 4. 9 matei campan

  scuze ca fac prostii, nu stiu cum s-au inversat textele…

 5. 10 matei campan

  si mie mi-e frica de inaltime cind ma uit de pe bloc, da dintr-o „zburatoare” nu, cu cit mai sus cu atit mai bine. sint inaltimi „diferite” 🙂
  chiar am vazut pe „how it’s made” cum faceau o canoe de lemn, asa mai la serie, dar tot fain. am un preten in ungaria care se ocupa de canoe si padele

 6. Asi fi interesat sa achizitionez Canoecraft dar nu prea stiu cum sa fac…
  Sunt pregatit sa imi construiesc o canoe „prospector „

 7. 13 mastroiani

  nu e nici una tradusa?

  • Nu e niciuna tradusa din cate stiu. E prea mic interesul in Romania ca cineva sa-si bata capul sa plateasca drepturi de copyright, sa le traduca si sa le tipareasca. Solutia cea mai simpla este sa invatam lb. engleza, care este oricum buna in multe alte situatii…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: