Barda medievală

15mart.10

BÁRDĂ, bărzi, s.f. Secure cu tăișul lat și cu coada scurtă, întrebuințată mai ales la cioplitul lemnului și, odinioară, ca armă de luptă. – Din magh. bárd. (Sursa: DEX’98)

bárdă (bărzi), s.f. – 1. Secure cu tăișul lat. – 2. Sapă, teslă. Mag. bárd (Densusianu, Rom., XXXIII, 275; Șeineanu, Semasiol., 135; Cihac, II, 479; DAR; Candrea; Pușcariu, Lr., 273). Cuvînt de origine germanică (v. germ. barta, germ. Bart, v. fr. barde, cf. alabarda), care coincide în parte cu un cuvînt oriental (cuman: balta, turc: baltak, cf. baltag), fără să se poată distinge cu ușurință proveniența. Derivarea din mag. nu este absolut sigură; poate fi cuvînt importat în mag., chiar din rom., după Edelspacher, 9. Apare și în slov. barda, rut. barda; ultimul provenind din rom. (Miklosich, Wander., 12), ca și săs. bardë. Der. din mag. nefiind pe deplin satisfăcătoare, s-a propus ca etimon sl. brady (Miklosich, Slaw. Elem., 15), care prezintă aceeași dificultate constînd într-o metateză asemănătoarte cu cea din blatobaltă; tc. barda(Popescu-Ciocănel 15), care pare mai curînd de origine rom. (Candrea, Elemente, 404; G. Meyer, Türk. St., I, 2). Recent, Gamillscheg, Romania germ., II, 261, a susținut că rom. provine direct din longob.barda. – Der. bărdaș, s.m. (dulgher); bárdie, bărdiță, s.f. (sapă); bărdui, bărdălui, vb. (a tăia, a ciopli), cf. mag. bárdolni. (Sursa: Dicționarul etimologic român – DER)

Conform DER, cuvântul „bardă” este foarte răspândit în Europa şi în Orientul Apropiat. Nu se ştie exact care este originea termenului, interesantă este prezenţa sa în forme aproape identice în multe limbi total diferite (maghiară, latină, germană, turcă, slavă etc). Acest fapt reflecta răspândirea sa largă şi importanţa pe care a avut-o în istoria Europei !

Pe lângă etimologia prezentată de DER, vreau să remarc asemănarea cu denumirea englezească pentru bardă: „bearded axe”. Traducerea lui „bearded axe” este „topor bărbos” datorită lamei alungite în formă de barbă (din profil).

Tot conform DER, cuvântul „barbă” provine din latinul „barba” care este comun tuturor limbilor romanice şi ar putea fi la originea lui bardă:

bárbă (-ắrbi), s.f. – Păr crescut pe bărbie și pe obraji. – Mr., megl. barbă, istr. borbę. Lat. barba (Pușcariu 182; REW 994; Candrea-Dens., 133; DAR) comun tuturor limbilor romanice. – Der. bărbărie,s.f. (bătrîn ramolit, boșorog); bărbos, adj. (cu barbă); bărbușoară, s.f. (caracudă, plevușcă). Din rom. provine săs. bärbos. – Cf. și bărbat.

Iată câteva imagini cu barda mea, făurită probabil la sfârşitul sec. XVIII sau începutul sec. XIX:

Genul acesta de bardă era folosit la lucrări de dulgherie. Capul metalic are secţiune asimetrică pentru a permite cioplirea la unghi de atac mic, pentru planeizarea buştenilor şi a plăcilor de lemn. Barda din imagine are partea plană pe stânga lamei, adică este o bardă de mâna dreaptă.

Coada bardei este scurtă pentru un control bun al loviturilor.

Profilul decupat adânc permite o priză a mâinii foarte apropiată de capul bardei, pentru cioplire de fineţe. Lama este decorată de creatorul ei pentru a-i spori frumuseţea şi a-şi arăta măiestria.

Coada este curbă în mod intenţionat spre exteriorul planului lamei pentru a oferi spaţiu mâinii lucrătorului la planeizarea plăcilor de lemn late.

Aceste bărzi sunt destul de comune in Europa putând fi frecvent întâlnite la târgurile de antichităţi. La un astfel de târg am achiziţionat-o şi eu pe cea din imagini.
51 Responses to “Barda medievală”

 1. cand vad asa minunatii de unelte imi vine sa ma fac calau !

  • 2 catalinsorescu

   Securile de călău sunt mari şi grele că-s gândite pentru lovitura fatală! Astea mici sunt bune pentru torţionari: permit ciopârţiri de fineţe 😉

 2. 3 matei campan

  mai ales ca la executii se foloseu in principal spade speciale (?)

  • 4 catalinsorescu

   A fost recent in Timisoara o expozitie de sabii medievale… Era si una pentru executii: mare, lata, grea si cu varful rotunjit.

 3. 5 emil b

  Si eu am una asemanatoare mai noua nu cred ca are mai mult de 50 ani acestea sunt foarte indemanoase.

 4. 6 matei campan

  securi de executie n-am vazut pe la muzee, dar sabii de executie am vazut, de asta ziceam.

  aici Catalin m-a lovit cel mai rau, in afara de nicovale, cel mai bolnav sint de topoare, mai ales barzi si bardite. si acum pling si visez noaptea dupa o barda superba intr-o stare super (ca de multe ori sint consumate sau crapate) pe care am ratat-o din prostie multa la un tirg la Sibiu. totusi, tot de aici de la Sibiu mi-am luat o alta barda superba.

  primul meu toporas, de fapt o bardita, mi l-am cumparat cind aveam 12 ani, a fost 23 lei. de fapt i-am luat una si lui frate-meu, sa avem cind mergem in vacante. din pacate a lui frate-meu a facut picioare acum citiva ani, a mea a fost disparuta vreo 4, dar, printr-o minune, am recuperat-o.
  cind am sa desfac „ghemul” de topoare, ca majoritatea-s invelite-n ziare impaturite si infasurate-mpreuna cu scotch, fara cozi, am sa fac ceva poze. deocamdata mai string cite-un lemn de coada…

  apropo, daca vedeti ceva nicovale faine la pret de fier vechi sau aproape, dati semn. daca nu-s de dat si totusi le vedeti, macar poze.

  • 7 catalinsorescu

   Uneltele si pozele cu unelte faine sunt p0rn si pentru mine 😉

  • 8 nelu

   buna am si eu 3 barde foarte vechi 2 sint gravate daca va intereseaza va trimit foto prin mail sint din sighisoara

   • Buna ziua. Astept pozele pe mail. Ma intereseaza, dar probabil ca nu sunt cel mai bun client pentru un antikar in sensul ca stiu preturile corecte si am acces la multe unelte vechi din Romania, Austria, Germania, Franta, UK….

 5. 10 matei campan

  si iara apropo de barde si lemn – anul trecut m-am tot uitat la casele de lemn din satul Lupsa, de pe Valea Ariesului, facute din birne prelucrate din barda – nici un fir de par nu strecurai printre birne sau imbinari.

  cred ca la mine-i ceva atavic – stramosii din partea tatalui, pe linie paterna, se pare ca se ocupau cu dulgheria. un var de-al lui tata a fost cioplitor profesionist si ceva fiu de-al lui (cred) am inteles ca se ocupa cu restaurarea de mobila in Portugalia.

 6. 11 emil b

  Barda mea are muchia mult mai lunga decat la topoarele obisnuite si gaura de 8 mm pentru fixat cu cep si din lateral, si otelul scoate un sunet…. muzica

 7. 12 emil b

  Foarte asemanatoare cu cea din link-ul de mai jos dar mai fin lucrata

  • 13 catalinsorescu

   Cred ca designul asta cu lama mai lata si gaura llaterala e ceva mai recent. Ce am vazut in genul acesta nu aveau decoratiuni pe lama. A ta are?

 8. 14 matei campan

  eu am doua cu decoratiuni. una-i de fabricatie mai „taraneasca” si cealalta e „de firma”, ca are marcaj, dar foarte vechi si ala, banuiesc, dar mai are si niste decoratiuni cu arce de cerc ca a ta, dar altfel dispuse si mai are si ceva stelute.
  tot foarte vechi am un toporel de ala de „umblat”, miculutz.

  • 15 catalinsorescu

   Le folosesti la ceva sau le ti de prasila cum o tin eu pe a mea? As incerc-o dar mi-e mila sa o ascut (si sa pierd „patina de pe lama”)…

 9. 16 matei campan

  eu le-am ascutit. patina a ramas in rest. eu tot sper c-o sa le folosesc.
  mai am un topor interesant care banuiesc a fi topor de mortezat, seamana cu cel de la gransfors. am sa-ti trimit poze, ca-i interesant.

  • 17 catalinsorescu

   Da, sunt curios cum arata toporul de mortezat…

   Un bun principiu cand este vorba de unelte vechi este sa le ti/aduci in starea in care le-ar fi adus un mester din perioada respectiva, care le-ar fi utilizat… La o barda asta inseamna sa o ascuti macar… Dar cum nu o sa o folosesc… parca mi-e mila sa pun piatra pe ea …

 10. 18 emil

  A mea cred ca nu are sub de 50 ani, nu are modele pe ea. Pentru curatat eu am folosit axion pasta de la nevasta din bucatarie caimi era mila sa o dau cu smirghel chiar daca nu are asa valoare, dar de ascutit am ascutit-o pentru ca eu o folosesc de cate ori am de cioplit ceva prin gospodarie, locuiesc la tara, remember 😉

  • 19 catalinsorescu

   Cred ca-mi iau si eu una model mai nou (si mai ieftina) si o ascut bine… Am barda asimetrica de la Narex, pe care am ascutito brici (barbiereste parul de pe mana) dar parca are mai mult farmec una veche..

 11. 20 cata_antik

  buna, eu am topoare vechi de vanzare care este curios astept un email

 12. 21 matei campan

  eu sint curios, pe ce adresa? a mea e matei.campan@gmail.com

  • 22 catalinsorescu

   Matei, ti-am trimis eu mail cu poze. Mi le-a trimis tipul de la care am cumparat-o si eu. El este cata_antik…

 13. 23 matei campan

  barada asta nu merita sa o ascuti, e prea frumoasa cu patina pe care o are.

 14. 25 moraklipper

  Va multumesc f. mult.
  Este f. interesant, chiar nu stiam de maner care este curbat, si nici de aplatizarea lamei pe o parte. Cat despre origine, nici atat.
  Inca odata, va multumesc.
  P.S.: Nu peste mult timp va urma un articol de spre cutite si ascutirea lor. E un subiect greu !

  • 26 catalinsorescu

   Multumesc frumos pentru feedback! E important pentru mine sa stiu ca unora le place ceea ce scriu! Imi da motivatia sa scriu in continuare!

 15. 27 Morosanul

  Superba barda asta, si asa cum zici e pacat sa o ascuti tocmai pe asta. Poti gasi alta, tot veche, si sa o reconditionezi pe aceea.
  Eu nu am o colectie, si le admir pe ale voastre, dar uneltele pe care le am le folosesc din cand in cand pentru ca utilizarea, indemanarea, mi se pare parte din farmecul unei unelte – o parte e maiestria fierarului, alta parte cea a dulgherului 🙂
  Ce-i drept, cu o barda nu e asa de usor, unde sa-ti bagi busteanu’ in apartament sa-l cioplesti ? 🙂

  • 28 catalinsorescu

   Da, pe langa faptul ca ai o unealta mai trebuie sa sti si sa o folosest dar si sa o ascuti. Pregatirea initiala si intretinerea perodica sunt alte aspecte…

 16. 29 Morosanul

  Despre etimologie, DEX mai are inca probleme cu etimologiile, DER (Dictionaru Etimologic) a corectat intr-o anumita masura unele din ele.

  In orice caz, si cuvantul german „bart” si cel englez „beard” vine, ca si romanescul „barba”, din latina: Middle English berd, from Old English beard; akin to Old High German bart beard, Latin barba.

  Barda aceea foarte lata pusa de Emin B se numeste la noi „barda nemteasca”, probabil o inovatie germana tarzie. Seamana mai mult cu cea de calau 🙂
  Despre evolutia barzilor puteti vedea la muzeul Gransfors Bruks, iar din ceea ce fabrica acum, in partea de jos a paginii: https://csorescu.wordpress.com/2010/03/15/barda-medievala/#comment-305
  In timpuri vechi semanau mai mult cu securile de lupta.

  Am lucrat cu barda simetrica, cea mai recenta dar mi s-a parut mult mai greu, insa te obisnuiesti (si-ti place :)) http://www.gransfors.com/htm_eng/produkter/bilortimring/p_timmerbila1900.html

  • 30 catalinsorescu

   Multumesc pentru comentariul elaborat!
   Da, de la barba vine barda in toate limbile. Din cauza ca lama era prelungita mult in jos, ca o barbie…

 17. 31 emil

  Morosanul mi+a dat o idee, barda mea asimetrica ar pute sa-si aiba originea la sasii care locuiau in zona

  • 32 catalinsorescu

   Cam tot ce e scula de calitate pe la noi isi are originea la sasi/secui. Cu exceptiile de rigoare, desigur…

 18. 33 Alex

  Foarte fain articolul. Imi place abordarea ta asupra uneltelor. Adica le zici si povestea cumva si ai si o abordare tehnica.

  Si mi imi place sa am unelte chiar daca unele nu vor fi folosite. Din pacate locuiesc intr-o singura camera si deja nu mai am spatiu de depozitare. Imi faci pofta sa imi iau cate ceva de fiecare data cand trec pe la tine pe aici :).

  • 34 catalinsorescu

   Multumesc Alex! Felicitari si tie pentru blogul tau bine sistematizat si cu multa info legata despre bushcraftul autentic

 19. 35 jokson

  buna , care sunteti interesati de topoare cum este si cel din poza cu model pe lama, am eu de vanzare , email : jokson_2005@yahoo.com

 20. Barada este de decojit copaci de acceia este asimetica . In lupta nu este foarte buna deoarece este prea mare si suptire pentru a putea fii manuita cu usurinta . Dar arata impresionat dar cam atat

  • 37 catalinsorescu

   De peste tot din text rezulta ca este o barda pentru prelucrat lemnul. Nu este doar pentru decojit copacii. Copacilor le sta bine cu coaja pe ei! 😉 Nicaieri nu am afirmat ca ar fi pentru lupta. De altfel, nu mai intereseaza lupta ci uneltele! Armele, in general, sunt supra-cotate… Toata istoria pe care o invatam in scoala este in cea mai mare masura legata de razboaie! Este un lucru foarte gresit! Cine a facut armata sau a fost in razboi STIE ca nu au nimic de apreciat !

   • Nu stiu cat de medievala este ….. Da ca se folosea si in evul mediu dar ca este ea in sine medievala nu cred . Am vazut multe barde de genul prima care am acizitionato are un tais de 30 cm si este inalta de vreo 20 cm :
    http://gladiusdei.org/main.php?page=viewpic&id=372 De atunci am mai cumparat vreo 4 dar aia imi place foarte mult . Daca am ofensat cu commentu meu imi cer scuze nu o fost intentia mea. Ai dreptate razboiul este o chestie extrem de nasoasla ….

    • 39 catalinsorescu

     Barzile astea au fost foarte comune timp de multe secole… Destul de multe au rezistat pana in zilele noastre… Cand zic medievala nu ma gandesc doar la secolele XIII – XVI… Evul mediu a rezistat pe la noi pana pe la inceputul secolului XIX. Barda pe care o am este posibil sa fie de la sfarsitul secolului XVIII. Nu-i chiar evul mediu la propriu, chiar daca in Romania, in acea perioada, era feudalism in forma cea mai clasica.
     Ca semi-pasionat de istorie, sunt putin pornit importiva exacerbarii invatarii istoriei prin prisma razboaielor. Vazi si articolul meu de refulare: https://csorescu.wordpress.com/2009/11/07/o-istorie-falsa-si-retardata/ . Istorai omenirii este facuta in mare masura din arta, cultura si mestesuguri, chestii care incapeau in 5 pagini in manualul de istori, plin de razboaie, comploturi, asasinate etc. De aici raspunsul meu cam „tare”. Te rog sa ma scuzi!

 21. 40 Radu

  Salutare,

  O barda foarte asmenatoare are si bunica’mea, undeva la granita dintre PH-BZ.
  Mentionez ca nu este foarte veche, este facuta de fierarul satului undeva prin anii 50′(din ce mi-am dat eu seama de pe incrustarile de pe lama)
  Este o „barda pentru dreptaci” cu lama foarte fina si ascutita(in copilarie era sa-mi retez buricul degetului mijlociu in timpul unei operatiuni de tocat sfecla….)
  Barda era folosita la cioplit in deosebi, dar si la tocat diverse chestii(frunze sfecla, dovleci, urzici si chiar si carne – iarna)
  Cand am drum pe la tara, am sa-i fac cateva poze si am sa le postez.

  Pana atunci, toate cele bune si tineti-va degetele intregi.. 😛

  • Astept poze cu barda… Barda asimetrica este speciala pentru lemn, dar oamenii sunt foarte inventivi in a-i gasi utilizari alternative! 🙂

 22. 42 CocinaOctavian

  In Bucuresti le poti gasi la Targ de Antichitati
  1-3 apr 2011 Soseaua Kiseleff vezi site( http://www.targuribucuresti.ro/ ) la Romexpo prima editie (http://www.antiquemarket.ro/ ) aici se mai tin targuri (http://www.wtcb.ro/events/2011/romantique ). Poti gasi scule si unelte vechi, vintage de colectie. CocinaOctavian

 23. 43 CocinaOctavian

  O barda veche are mai mult farmec, are una Bunicul meu. Poti gasi scule vechi de marca in Targul Obor(Ziduri Mosi)

 24. 44 Mihail

  Aceasta barda o folosea bunicul la cioplit in interiorul butoiului(era cel mai tare la facut butoaie de vin din zona). Nu lasa pe nimeni sa puna mana pe ea :))

  • Felicitari pentru bunicul tau! Din pacate, multe barde din astea au ajuns la fier vechi sau mancate de rugina in vre-un cotet! 😦

 25. Poate te intereseaza o barda Teplitz de cel putin 100 de ani…

  Felicitari pentru tot ce faci!

  • Multumesc pentru cuvintele de apreciere.
   In principiu ma intereseaza orice unealta veche. Ideea este sa fac un muzeu al uneltelor: http://muzeuluneltelor.ro/
   Fiind pe cont propriu nu-mi permit sa le cumpar de la comercianti/anticari. Cel mult pot sa le „salvez” de prin piata de vechituri, cu noroc. Le cumpar din salariu… Am deja vreo 3000 de piese 🙂 Barde or fi vreo 30-40…

 26. 48 Gigi grosu

  Salut.
  Exista vre-o barda similara ca si model dar noua? Veche si in stare buna si utilizabila nu prea am vazut 🙂
  Multumesc.

 27. 51 Lucian Mihalea

  Hristos a inviat Catalin !

  Spune-mi te rog daca stii cum fac o coada de bardita curba pentru mana dreapa? Trebuie sa o inlocuiesc pe cea veche… salcam sau frasin este ok ca lemn? Multumesc anticipat!

  Lucian Mihalea din Suceava


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: