Tools Quiz #1

21mart.10

Raspuns :

Aşa cum cei mai mulţi şi-au dat seama, în imaginea de mai sus apar 3 dălti de mortezat. Mai exact,  este vorba de dălţi de mortezat englezeşti cu măner oval (în secţiune). Aceste dălţi deosebit de solide sunt utilizate la escavarea canalului numit morteză, tipic îmbinării „mortise & tenon” – cea mai folosită metodă de îmbinare în unghi a două rigle din lemn.

Deşi există mai multe tipuri distincte de dălti de mortezat (tipul german, cel francez, cel englez numit „registered pattern”, aşa numitele „gât de lebădă” etc), toate dălţile de mortezat sunt caracterizate prin construcţia foarte solidă fiind utilizate prin lovire cu ciocanul din lemn pentru o penetrare mai adâncă.14 Responses to “Tools Quiz #1”

 1. 1 emil

  grea intrebare 😀

 2. 3 Daniel

  Multa lume nu stie ce inseamna mortezat, poate faci o mica descriere a daltilor si pentru ce foloseste fiecare dalta in parte. Si daca ai poze nu ezita sa le postezi, o imagine face cat 1000 de cuvinte.

  • 4 catalinsorescu

   Vreau sa postez quiz-uri despre unelte ca sa vad cati stiu ce sunt… Sunt convins ca mai multi au auzit de vampiri decat de mortezat 🙂

   • 5 Alex

    Eu sunt unul dintre aia :). Vine cu funie de usturoi? 🙂
    Astept expicatii dupa ce se termina quiz-ul 🙂

    • 6 catalinsorescu

     Las quiz-ul vreo saptamana dupa care clarific lucrurile 🙂

    • 7 Alex

     Abia astept. M-ai starnit :)). Sa mai faci! Sunt o groaza de scule a caror denumire nu o cunosc. Sau daca o cunosc o cunosc in engleza ceea ce mi se pare jenant.

 3. 8 matei campan

  buna treaba cu quiz-ul. chiar voiam sa pun si eu unul pe forumurile de bushcraft, cutite, dar n-am avut timp.
  vorba aia – se poate vota de mai multe ori? nu ca n-as fi stiut, dar sa dea impresia ca sintem multi.

  • 9 catalinsorescu

   Nu se poate vota de mai multe ori, sau asa ar trebui sa fie… Pana acum sunt 18 participanti ceea ce nu mi se pare putin… Nu toti care se uita voteaza, unii sunt mai timizi… 🙂

 4. 10 Shinobi

  Tare faza cu vampirii :))

  • 11 catalinsorescu

   La cat de populari sunt vampirii pe la noi ma mir ca nu exista cutite speciale pentru devampirizare (asta apropos de deratizare).
   Cu toate ar putea protesta reprezentantele sexului frumos, [unele] mari amatoare de Twilight (carte si film cu vampiri romantici)

 5. 12 rip-cut-saw

  Le mai zice si „pig stickers” in lumea anglo. Singura dalta in care poti izbi fara mila cu un ciocan de 2 kile. Am o placere asa primitiva atunci cand le folosesc 😀 .

  • 13 catalinsorescu

   Patriciu, ti-am trimis recent 2 mail-uri in care te intrebam de ceva strung pentru lemn… Poate le-ai vazut, poate ti-au scapat…

  • 14 catalinsorescu

   Designul asta de dalta de mortezat a fost abandonat intre timp ca nu prea rezista manerul asa fara inel metalic. Pentru a mai drege putin ciorba, unele astfel de dalti aveau inel de piele intre partea metalica si lemn, ca sa mai preia din soc…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: