Protejarea dălţilor

05apr.10

De multe ori când cumpărăm dălţi, fie că e vorba de dălţi de tâmplărie ori dălţi de sculptură, acestea nu vin însoţite şi de protecţii pentru tăişuri. Fie aceaste protecţii nu sunt disponibile deloc, fie sunt accesorii opţionale care trebuie achiziţionate separat, contra cost.

După ce am investit bani serioşi în pietre speciale pentru ascuţit, iar mai apoi timp preţios în ascuţirea dălţilor, un minim de protecţie pentru tăişuri este cea mai bună strategie pentru păstrarea intactă a acestora pe timpul depozitării alături de alte unelte.

Pentru cei cu oarecare îndemanare şi materiale la îndemână, realizarea unui rulou din piele pentru dălţi ar putea fi soluţia ideală:

Rulou din piele pentru protecţia dălţilor

Acest rulou se poate coase manual sau se pot folosi doar nituri metalice. Deşi oferă o foarte bună protecţie şi un mod bun de transport şi organizare, rulourile pot avea dezavantajul că, o dată umplute, nu mai este posibilă adăugarea unei dălţi suplimentare, trebuind creat un nou rulou cu mai multe locaşuri. În plus, consumul de piele şi timp de realizare este substanţial!

O variantă mai simplă de protecţie este realizarea de capişoane individuale pentru fiecare daltă în parte. Aceste capişoane se pot realiza din resturi de piele, de preferinţă mai groasă:

Capişoane individuale din piele

Consumul de piele este minim iar coaserea se realizează manual, cu mare uşurinţă. Pentru capişoanele de mai sus am folosit piele cu grosimea de 2mm şi aţă groasă, cerată (foarte bună pentru coaserea manuală). Găurile pentru coasere le-am dat cu un preducel de 1.5mm, dar o sulă este la fel de bună!

La cât de simplu se realizează aceste capişoane, nu avem nici o scuză să nu le facem! Spor!18 Responses to “Protejarea dălţilor”

 1. 1 emil

  La socrul meu am vazut rulou facut din material textil, gen foaie de cort, pentru 50 de dalti (a cerut asa sa fie sigur ca va avea loc pentru achizitiile ulterioare) si sa comportat foarte bine in timp, acum de cand nu mai este el nu stiu in ce stare sunt daltile ):

 2. 6 Daniel

  Arata fain iar solutia este super ok. Nu stiam ca sunt preducele de 1.5mm.

 3. 8 matei campan

  banuiesc ca daltile vin acoperite cu „pliul” de deasupra al ruloului si nu vin rulate ca atare, cum se vad in poza, caz in care pe linga ca s-ar atinge intre ele ar mai avea de-a face si cu capsele alea. cred ca trebuie precizat, ca sa nu se creeze confuzie. eu imi dau seama, dar altii poate nu si iau treaba ca atare.
  eu pt cutitele fara teaca (majoritatea pe care le am n-au, ca pt mine mi-e lene sa fac…) folosesc niste stergare de alea lungi in care infasor cutitele – pun un cutit, dau o tura de invelit, pun alt cutit orientat invers, mai dau o tura.
  nu-i idealul, dar e o solutie pt lenesi ca mine.

  pt lucru in fata televizorului, cel mai recomandat e crosetatul…

  • 9 catalinsorescu

   Exact, Matei! Taisurile daltilor vor ajunge sub acel pliu, ca sa nu se atinga intre ele. Nevasta-mea ar fi ultima care s-ar mira daca m-ar vedea crosetand! E deja imuna la „prostiile” mele 🙂 Ce zici, ar merge un rulou pentru dalti crosetat din mohair 100% natural? Protectie si catifelare pentru daltile cele mai pretioase! 😉

 4. 10 matei campan

  am uitat sa va spun de o alta varianta, valabila pt cutite si pt dalti mici – dopurile de pluta. asa ca nu le aruncati. pina m-am mutat la Sibiu, in rucsacul meu de toata ziua se gaseau un numar variabil de lame/cutite in diverse stadii de prelucrare, cu un dop infipt in virf si invelite in ziar, facind naveta inte atelier si acasa si invers (si tot asa pina le terminam).

  • 11 catalinsorescu

   Trebuie precizat ca dopul este scos din sticla 🙂 Glumesc si eu!

 5. 12 matei campan

  eu pot sa vad si niste virfuri infipte in niste dopuri inca in sticla – lame de colectie cu vinuri de colectie – suna bine 🙂

 6. 13 matei campan

  pai stergarele mele sint de alea de la tara cusute cu modele, asa ca un rulou crosetat, sa le tina de cald nu-i chiar asa rau. vad ca sintem in plina sedinta de „brain-sorming” – cine stie ce minunatii mai inventam.

  • 14 catalinsorescu

   Azi a fost zi lejera la serviciu si am avut chef de glume 🙂

 7. 15 matei campan

  scuze, „brain-storming”. mi-e foame si maninc ce gasesc, inclusiv litere.
  ai fost azi la servici?…

 8. 17 adi

  Mor de curiozitate sa vad colecția de cuțitoaie și dumneatale pierzi timpul cu capișoane pentru dălți.

  • 18 catalinsorescu

   „Operatiunea” nu-i chiar asa de simpla: trebuie sa trimit nevasta la plimbare ca sa pot scoate la pozat cutitoaiele, de pe unde sunt dosite 🙂
   Din cate tin minte sunt 4-5 cutitoaie… Le pozez in weekendul care vine! Una este R. Sorby, una Pearson, una I&H Sorby…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: