Troc: tâmplarie contra Sushi

27mai11

Pe Bogdan, proprietarul restaurantului SushiYa cu specific japonez din Timisoara l-am cunoscut cu ocazia acţiunii de căutare de sponsori pentru organizarea  Cupei Walter Schmidt la GO 2011 (ediţia a-XI-a). Discuţia pornită de la sponsorizare (pentru care îi mulţumim) a degenerat rapid spre mâncarea asiatică, cuţitele japoneze de bucătarie şi tămplaria japoneză. În acest punct Bogdan mi-a dezvăluit planul lui de a instala pe post de port-meniu exterior o poartă traditională japoneză – Torii. Cum tâmplarul cu care lucra de obicei nu era disponibil la acel moment, m-am oferit eu să construiesc această poartă! Nu obişnuiesc să iau comenzi de tâmplarie pe bani, dar cum sunt mare fan de lucruri japoneze iar fierăstraiele nipone de acasă ardeau de nerăbdare să guste din lemnul unei porţi tradiţionale, am acceptat această lucrare iar plata îmi va fi dată sub formă de sushi (le prefer pe cele adevărate, cu peşte proaspăt, crud)! Niam, niam! 🙂

Cum există destul de multe tipuri diferite de Torii (practic fiecare templu Shinto are propriul model), m-am oprit la una dintre variantele cele mai recognoscibile. Astfel am ales să construiesc modelul Sumiyoshi Torii care are o formă clasică şi secţiunea picioarelor pătrată (nu rotundă ca majoritatea modelelor).

După vreo 30 de ore de muncă doar cu unelte ne-electrice, iată şi poarta-meniu expusă la locul ei din faţa restaurantului SushiYa (localizare: în centrul Timişoarei, aproape de P-ţa Libertăţii, lângă librăria Humanitas):

Sumiyoshi Torii în centrul Timişoarei

Şi aceiaşi poartă pe scena de la Casa Adam Mueller Gutenbrunn, locul de desfăşurare al concursului de GO:

Sumiyoshi Torii străjuind trofeele de la Cupa Walter Schmidt la GO 2011

Câteva detalii suplimentare despre construcţia porţii am postat aici: http://www.woodworking.ro/blog/?p=87516 Responses to “Troc: tâmplarie contra Sushi”

 1. Frumos lucrat…felicitari

 2. 3 Manu

  Îmi place simplitatea liniilor şi faptul că lemnul nu pare prelucrat prea mult. E păstrat „crud”. Îţi face poftă de sushi 🙂 . Felicitări !

  • Japonezii fie lasa lemnul natur fie vopsesc portile in rosu-vermilion. Am lasat-o natur sa nu aduca a chinezarie ca si chinezii si le vopsesc in rosu. Lemnul este lacuit dar nu am folosit deloc chit pentru lemn; am lasat crapaturile asa cum sunt!

 3. 5 Manu

  Spune-mi, te rog, ce lac ai folosit? Şi ce fel de vopsea în partea superioară?

  • Am folosit un lac alchidic semi+mat (satinat) de provenienta Ungaria. O sa ma uit si o sa-ti spun exact ce scrie pe cutie… lacul l-am aplicat cu rola in 2 straturi si s-a intins foarte bine, fara sa apara bule (problema cunoscuta la lacurile alchidice si poliuretanice). partea superioara am vopsit-o cu spray Duplicolor cumparat de la raionul Auto din ceva supermarket. Am folosit varianta cu uscare rapida (30 min). O sa dau peste si un strat de lac….

 4. 7 Alin

  Frumos. Porti maramuresene pe cand ? 🙂

 5. 9 Nicolae

  nu stiu cum se zice „fain-frumos” in japoneza 🙂
  o singura sugestie – catre proprietar – sa faca meniul pe format cerc… rosu etc

  • Nici eu nu stiu cum se zice „fain-frumos” in japoneza, dar multumesc se zice „Arigatō”! 😉 Rosu-vermilion e culoarea de pe steagul Japoniei.

 6. 11 vlad

  bravo! frumos lucrata. ai si rindeluit-o de mana?

  • Totul este facut de mana! In garajul-atelier singurul fel de curent este acela ce şuieră prin uşa! Curbura de sus (piesa neagra) este facuta cu fierastraul, toporul si rindeaua (#5 si #3). Nici smirglu nu am folosit, finisajul l-am facut cu o rindea Bailey #3 ascutita bine!

 7. 13 vlad

  felicitari pentru rezultat! la ce noduri au grinzile alea cred ca ai lucrat destul de greu. bravo!

  • Am avut grija sa am rindelele ascutite tot timpul. De fapt le ascuteam dupa fiecare 1-2 ore de lucru, cel putin pe aia de finisat (#3).

 8. Felicitari Catalin, foarte frumoas Torii, … in alta ordine de idei asta e cea mai autentica metoda de a face reclama uneltelor si a le demostra calitatea. Bravo !
  Cand voi avea bani voi trece si eu la unelte japoneze 🙂 pana atunic astept daltile de la Narex 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: