Rindeaua bloc Stanley Sweetheart

24aug.11

Deşi deţin cel puţin 20 de rindele bloc, mi-am zis că e musai să testez şi noua rindea bloc Stanley Sweetheart „low-angle” din gama Premium. Lăudate de unii, hulite de alţii, rindelele Sweetheart lansate de Stanley pe piaţă în anul 2009, cu siguranţă nu au trecut neobservate (cel puţin în vest)! Generalităţi despre gama de rindele Sweetheart am scris mai pe larg pe blogul www.woodworking.ro, aşa că nu mă voi repeta aici!

Rindeaua mi-a venit cam într-o lună de la de la data comenzii şi am înţeles că a fost prima astfel de rindea adusă în România, la oficial, de către Stanley! Codul acestui produs în catalogul Stanley este „1-12-139” iar denumirea consacrată este „#60 1/2 Sweetheart low-angle block plane”. Preţul oficial în România pentru o astfel de rindea este 80 euro (345 lei în acest moment). Ca repere de preţ, rindeaua bloc clasică Stanley Bailey low-angle costă 45 euo (192 lei), rindeaua Veritas low-angle block plane costă 138 euro iar rindeaua Lie-Nielsen low-angle block plane #60 1/2 costă 178 euro.

Impresiile despre ea o să vi le împărtăşesc pe marginea unor imagini, sper sugestive!

Rindeaua vine împachetată foarte frumos într-o cutie din carton lucios, de calitate. Cutia este inscripţionată în mai multe limbi, inclusiv română!

O dată despachetată rindeaua arată foarte bine, atent lucrată, cel puţin comparativ cu produsele comune pe care sunt obişnuit să le văd în mod curent. Un alt aspect care duce cu gândul la calitate este greutatea foarte mare a rindelei (comparativ cu dimensiunea sa)

Finisajul tălpii rindelei este, de asemenea, foarte bun. Gura este perfect dreptunghiulară, lama paralelă cu gura rindelei... Pe ambele feţe laterale, rindeaua are câte o adâncitură rotundă pentru o priză mai bună. Manualul de utilizare este foarte gros mai ales datorită faptului că este scris în mai multe limbi (desigur, şi în lb. română).

După ce am demontat plăcuţa superioară care ţine fixată lama, se poate observa patul lamei, mecanismul de ajustare tip Noris şi lama din oţel A2, groasă şi neaşteptat de bine finisată! Patul lamei este plan şi uniform prelucrat.

Aşa arată rindeaua demontată integral. Piesele din bronz conferă culoare şi clasicitate acestei rindele moderne. Plăcuţa care reglează deschiderea gurii rindelei are lateralele sub formă de coadă de rândunică (dovetail în lb. engleză) pentru o potrivire mai precisă în lăcaşul ei. Mecanismul tip Noris este o alegere bună faţă de mecanismul rindelei bloc low-angle normale de la Stanley, care este un mic coşmar.

Gura rindelei este ireproşabilă iar planeitatea tălpii este foarte bună (am verificat-o cu lera fină pe o bucată plană de granit)

Corpul turnat din metal al rindelei este greu şi foarte gros, poate prea gros şi prea greu (exces de zel?). Se vede şi micul şurub de blocare a mişcării laterale a mecanismului de ajustare.

Lama din oţel A2 de super-calitate este groasă şi excepţional de bine finisată. Este mai bine finisată ca o lamă Ron Hock ceea ce se traduce într-un timp mult mai scurt de planeizare "oglindă" a dosului lamei (operaţie foarte consumatoare de timp la lamele comune care au urme adânci lăsate de procesul de frezare).

Aici se vede grosimea noii lame Sweetheart comparativ cu o lama clasică, tot Sweetheart, dar din anii '20.

Deşii unii se plângeau pe forumuri de ne-paralelismul laturilor gurii rindelei, gura rindelei mele este foarte precis formată şi cu laturile paralele între ele. Rindeua pe care o prezint aici este una de serie, neselectată!

După o scurtă ascuţire rindeaua este gata de lucru! Cum se vede şi în această imagine, capetele  de fibră ale lemnului de nuc nu mai sunt deloc o problemă!

Ca concluzie o să sumarizez lucurile care mi-au placut şi lucrurile care mi-au placut mai puţin la această rindea:

Ce mi-a placut:

 • împachetare frumoasă şi manual de utilizare explicit
 • rindeaua este grea, solidă şi inspiră încredere încă de la început
 • finisaj bun al corpului şi excepţional în cazul lamei
 • acces uşor la lamă, pentru ascuţire
 • lama din oţel de calitate (A2), groasă şi plană
 • mecanism de ajustare Noris, foarte bun
 • gura rindelei este reglabilă
 • talpa rindelei este plană

Ce mi-a plăcut mai puţin:

 • rindeaua este puţin cam grea pentru o utilizare intensivă  (corpul este prea gos, probabil din exces de zel)
 • vopseaua neagră de pe părţile interioare ale corpului nu-mi inspiră încredere (pare dispusă la cojire, fapt raportat de unii posesori, pe forumuri)
 • plăcuţa care ţine fixată lama (piesa ce poartă şi sigla Staney S.W.), este disproporţionat de uşoară faţă de corpul rindelei. Este realizată din aluminiu şi reuşeşte să pară chiar fragilă prin comparaţie cu restul componentelor. Ar fi fost excelent dacă ar fi fost făcută din oţel ca şi corpul rindelei şi ar fi fost chiar genial dacă ar fi fost făcută din bronz masiv!


13 Responses to “Rindeaua bloc Stanley Sweetheart”

 1. 1 catafest

  Un review interesant …
  Parerea mea este ca ar ajuta mult dezvoltarea si promovarea scupturii niste review-uri despre daltile de mana. Eventual alternative la preturi mai accesibile. Niste tutoriale gen „Ce se poate face cu …” ar fi la fel de uile unui incepator. Alta dilema este pretul produsului finit sculptat …din punct de vedere al celui care creaza un produsul.
  Eu am vazut niste articole interesante aici http://www.fine-tools.com/messer9.htm si m-ar interesa produsul cu numarul 162, 163 diferente practice intre ele si eventual mod de utilizare.
  Este un blog foarte util, singurul (nu am gasit ceva asemanator) care trateaza prelucarea lemnului.
  Pentru cei ce cunosc limba engleza le recomand si revista „Woodworkers Journal” , gasiti numerele din septembrie si august : http://storemags.com/woodworkers-journal-september-2011/

  • Multumesc pentru comentariu! As vrea sa fac multe review-uri dar timpul nu ma lasa! Am notat ideea ta cu sculptura si cu daltile de sculptura! Eu am adus la un moment dat si dalti Pfeil si Henry Taylor, dar momentan aduc doar Narex, fiind cele pe care le consider cele mai bune dintre aceste 3 marci de top. Dinferenta dintre cele doua cutite curbate la care te refereai este raza de curbura. Cu unul dintre ele poti face curbe mai stranse (raza mai mica). Eu le am pe toate trei : https://csorescu.wordpress.com/2009/10/06/lingura-cioplita/
   In prima faza l-as alege pe nr. 164 (cel cu un singur tais si raza mica).
   Daca ai download-uit cele 2 numere ale revistei „Woodworkers Journal”, esti amabil sa mi le trimiti pe mail? Nu am chef sa-mi fac cont la aia pe site…. 🙂

  • 3 catafest

   Referitor la cele doua reviste . Nici eu nu am cont, insa sub butonul de „Get Premium…” exista un link „Free Download Digital magazine Woodworker’s Journal – September 2011 PDF …” Dai click si apare o noua pagina web , alegi de undeva de jos „Regular Download” si in partea de sus a pagini apare un contor de timp …Cand ajunge la zero apare o chestie antispam …Dupa fiecare download timpul contorului creste semnificativ …

 2. 5 Dani

  Frumos articolul… de abia astept sa o vad. Iar in legatura cu placuta de fixare a lamei daca ar fi fost din bronz masiv probabil marea nu numai greutatea ci si costul rindelei. Pe o piata amortita a uneltelor manuale nu neaparat premium ( prima astfel de rindea adusă în România ) orice euro in plus o descalifica din start daca nu e deja descalificata, vezi intre paranteze.
  Pe o scara de la 1 la 10 ce nota ii dai? Si cat dai unui Stanley #60 1/2 low angle normal?

  Dani P.

  • Mai bine faceu placuta aia din bronz (nu cred ca bronzul e semnificativ mai scump ca aluminiul) si faceau corpul mai subtire (e exagerat de gros dupa toate standardele)… ar fi iesit o rindea mai echilibrata ca greutate si ca valoare! Pretul nu avea de ce sa fie mai mare! Eu ii dau nota 8.5 la asta premium si 7 la aia clasica.

 3. 7 Manu

  Bine ai zis ce ai zis despre mecanismul rindelei bloc low-angle normale. De câte ori încercam să „prind” reglajul, parcă aş fi încercat să-l prind pe Road Runner … . Mă bucur că la rindeaua asta folosesc alt mecanism.

  • Mi-a luat o ora sa pricep mecanismul de la rindeaua bloc low-angle Stanley si nu pentru ca pricep greu! Sunt oligofreni aia care l-au conceput si aia care l-au aprobat si aia care l-au produs!

 4. 9 vlad

  frumos articol! multumim!

 5. 10 Ion

  Foarte frumoasa si interesanta postare. Va multumesc. Daca ar fi sa alegeti intre Lie-Nielson (Bronze Low Angle Block Plane) si Rindeaua bloc Stanley Sweetheart prezentata ce ati alege? (sa consideram ca au acelasi pret)

  Ion


 1. 1 Stanley Sweetheart Reloaded | WoodWorking.ro Blog
 2. 2 Timpul rindelelor « Cătălin Sorescu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: