Timpul rindelelor

19mart.12

Iată că frigul iernii tocmai a trecut şi atelierul meu (deocamdată un garaj neâncălzit) a redevenit un loc de „joacă” primitor!

Cum, în lunga iarnă, dorinţa de a vedea talaşul subţire şi cârlonţat ieşind din gura rindelei s-a acumulat peste măsură, am decis să încep sezonul de tâmplărie cu o sesiune dedicată talaşului subţire, transparent dacă se poate!

Pentru această operaţie am ales rindeaua bloc Stanley Sweetheart „low-angle” pe care îmi propusesem, încă din toamnă, să o scot la un drive-test:

https://csorescu.wordpress.com/2011/08/24/rindeaua-bloc-stanley-sweetheart/

Ca sursă de talaş am folosit o bucată de arin (alder în lb. engleză), un lemn cu structură fină, densă şi uniformă, care se prelucrează uşor.

Lama rindelei am ascuţit-o pe următoarele pietre: Naniwa Homestone 1000, Naniwa Superstone 3000 şi 8000. Aşa cum am remarcat şi în cadrul articolului de prezentare a rindelei, lama acesteia vine din fabricaţie finisată excepţional! Acest lucru se traduce într-un timp mult mai scurt de pregatire iniţială, în special pentru planeizarea dosului lamei. În cazul lamelor care echipează rindelele comune, operatia cea mai laborioasă este cea eliminare a urmelor de prelucrare de pe spatele lamei, operaţie ce poate dura până la 3 ore!

Atenţie: planeizarea dosului lamei, chiar şi la rindelele bloc (bevel-up), este o operaţie esenţială pentru obţinerea rezultatelor dorite!

Ca ajutor pentru planeizarea dosului lamei am trasat câteva linii cu un marker permanent:

Liniile ne ajută să urmărim progresul operaţiei de planeizare.

Ideea este că trebuie să abradăm suprafaţa lamei până ce liniile dispar, semn că întreaga lungime a tăisului este în acelaşi plan.

Aproape gata...

Insist pe acest aspect deoarece unii utilizatori de rindele manuale nu-i acordă atenţia cuvenită şi necesară!

Din fericire, calitatea lamelor ce echipează rindelele Stanley SW Premium, a făcut ca întreaga operaţie de ascuţire să dureze doar 15 minute! Prin comparaţie, acelaşi lucru la o rindea Stanley Bailey dureză cam 1.5 – 2  ore!

Iată şi talaşul pe care l-am obţinut:

Talaş, 2 grosimi diferite

În partea de sus a imaginii se vede cel mai subtire talaş full-width pe care l-am obţinut. Are grosimea de 0.04mm.

La mijloc şi jos apar alte bucăţi, mai subţiri, de talaş. La grosimea de 0.02 mm acesta nu şi-a mai putut păstra integritatea structurala pe toată laţimea şi lungimea.

Talaşul obţinut are un grad bun de transparenţă chiar dacă imaginea nu a fost făcută în condiţii de iluminare din spate (caz în care transparenţa ar fi fost şi mai tare scoasă în evidenţă)!

Spor la rindeluit!

 6 Responses to “Timpul rindelelor”

 1. 1 Eugen

  Planeizarea dosului lamei ai facut-o pe aceleasi granulatii succesive (1000, 3000, 8000)?

  • Planeizarea si finisarea „dosului” se face exact la acelasi nivel ca si ascutirea/finisarea laturii in unghi a taisului. De fapt, taisul are doua fatete care trebuie tratate in acelasi mod!

 2. Frumos si interesant! Daca asi avea si eu atata rabdare…..

  • Si eu ma apuc cu groaza de planeizat o lama de rindea Stanley Bailey. E munca de chinez… Dar rindeaua asta Premium vine cu o lama absolut excelenta!

 3. 5 Alin

  Wow! Parca as citi SFuri!
  Foita de lemn de 0.02-0.04 mm obtinut manual?!
  Probabil ca si lemnul conteaza…

  • Cred ca manual obti cele mai bune performante! Randamentul e imbunatatit la sculele electrice, nu performantele.
   Conteaza foarte mult lemnul si, la un lemn anume, orientarea fibrelor. La un lemn bine ales se poate obtine span de 0.01 mm, daca mai conteaza o diferenta de 0.01 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s