La Ciudanoviţa cu contorul Geiger

26nov.09

Ciudanoviţa, acum un sat uitat din Munţii Aninei, a fost cândva – în vremurile de glorie ale comunismului – o zonă activă şi strategică pentru regim: aici se exploatau intens zăcămintele de uraniu, care mai apoi luau calea URSS. În acea perioadă trebuia să ai un motiv foarte bine întemeiat ca să vizitezi zona, păzită de o garnizoană permanentă, echipată cu echipament de artilerie.

Astăzi minele de uraniu de la Ciudanoviţa sunt de mult închise iar garnizoana militară demolată; te poţi plimba în voie pe unde îţi pofteşte curiozitatea, fără ca cineva să-ţi aibă grija.

Profitând de vremea superbă de toamnă şi înarmat cu un contor Geiger din vremea războiului rece (Electro-Neutronics CD V-700, model 6B, 1962), am luat calea Ciudanoviţei ca să mă conving de adevărul legendelor conform cărora găinile ar avea 3 picioare iar vacile sunt fosforescente  (din cauza radiaţiilor nucleare care îşi fac veacul prin sat).

Aşa cum auzisem şi, deci, mă aşteptam, Ciudanoviţa e o localitate în ruină! Puţine construcţii mai sunt în picioare iar dintre cele care înca nerăpuse total de  gravitaţie şi entropie, şi mai puţine au acoperişuri, uşi şi geamuri. La propriu, pare un sat lovit de bomba atomică la construcţia căreia a contribuit!

Pe de altă parte, probabil şi din cauza alegerilor prezidenţiale care au loc în această zi, satul este într-o oarecare forfotă – se pare că întreaga suflare a locului e iesită pe stradă: copii, tineri, batrâni, orătănii etc! Cu această ocazie fac şi prima constatare ştiinţifică: găinile au câte 2 picioare, aşa cum este şi normal!

Mai fac câteva poze prin sat folosind drept fotomodel radiologul din doatare:

Venind dinspre Oraviţa, traversăm rapid satul până dăm de drumul spre Jitin, urmatoarea localitate de pe traseu. Pe dealul din vecinatate, o nouă dovadă ştiinţifică a relativei lipse a radiaţiilor nocive paşte liniştită iarba de toamnă. Pare obişnuită cu trecătorii înarmaţi cu contoare Geiger! Aproape că pare dispusă să ne acorde şi un interviu.

Cum drumul spre Jitin nu e grozav iar ziua destul de scurtă la sfărşitul lui noiembrie, facem cale-ntoarsă spre Oraviţa. În tot acest timp am stat cu ochii pe contorul Geiger care a păcănit destul de timid în jurul valorii de 0.05 mR/hr, mult sub aşteptările noastre:

Conform rezultatelor căutărilor mele pe Internet, o valoare sub 0.10 mR/hr (mili-Roentgen per oră) este nepericuloasă chiar pentru copii şi femei gravide.

Pe drumul de întoarcere mai facem o scurtă escală pentru măsurători la fosta gară – acum demolată, locul unde se depozita minereul înaintea călătoriei spre fabricile sovietice de prelucrare.

Aici radiaţiile sunt ceva mai zburdalnice, dar fără să ajungă la cote alarmante – în jur de 0.12 mR/hr. Nu am zăbovit mult, doar cât să facem câteva măsurători şi pozele de rigoare:

Cum radioactivitate semnificativă nu am găsit, ne continuăm drumul spre Anina şi Caraşova (Cheile Caraşului). Ne propunem, însă, să revenim în ideea unei călatorii cu renumitul tren turistic Oraviţa-Anina, una dintre primele, dacă nu chiar prima, căi ferate din ţară.

Iată şi o hartă a zonei Oraviţa-Ciudanoviţa:

Completare:

Citind articolele din comentariul lui ADRIANP, care descriu situaţia gravă din zonele fostelor exploatări de uraniu, consider necesar să confirm că valorile detectate de mine, chiar dacă sunt mai mici decat mă aşteptam (cel puţin în sat), reprezintă indicii clare de contaminare radioactivă! Astfel, o valoare de peste 0.10 mR/hr este considerată în mod neechivoc ca CONTAMINARE RADIOACTIVĂ ! Eu am detectat, în zona gării, valoarea de 0.12 mR/hr dar un bun prieten, cu acelaşi tip de contor Geiger a găsit puncte sporadice cu radioactivitate de peste 0.5 mR/hr. Poate că aceste valori nu reprezintă o ameninţare pentru vizitatorii ocazionali, dar pentru localnici, datorită efectului cumulativ al radiaţiilor nucleare, situaţia este căt se poate de gravă!



26 Responses to “La Ciudanoviţa cu contorul Geiger”

    • 2 catalinsorescu

      Da, cu radiatiile nu e de joaca! Eu am masurat in gara 0.12 mR/h iar un prieten foarte bun, cautatnd mai insistent a gasit sporadic si 0.5 mR/h. Ca termen de comparatie, o valoare intre 0.05 si 0.10 mR/h e considerata ca suspecta de contaminare radioactiva iar una de peste 0.10 mR/h e considerata deja contaminare.
      Probabil ca in mine, sol si apa freatica se inregistreaza valori chiar mai mari! In schimb prin sat (Ciudanovita) valorile nu sunt atat de ridicate cum ma asteptam.
      Cert este ca zona este contaminata radioactiv, cu efectele conoscute si cumulative pe termen lung! 😦
      Multumesc pentru comentariu!

  1. 3 Anonim

    Dane ,te salut si te admir ca te-ai hotarat sa faci o descindere in Ciudanovita ,cel putin asa sti si tu concret cum stau lucrurile cu radioactivitate in zona .Am spus in zona pentru ca zona este cea mai afectata de radioactivitate ,satul mai putin .dar sa nu uiti ca in anii trecuti era un bar sau birt ce o fi fost la intrare in sat pe dreapta si in GALERIA DE MINA ,iar terasa era halda de steril ce dadea spre vale ,(spre drum).oricum privelistea era placuta dar efectul stationarii pe halda era mai dificil .Nu numai ca depozitul era in galeria betonara si la intrare era grilaj de fier dar praful care era la tot pasul se depunea peste tot si afecta produsele depozitate
    ma rog asa gandeau uniicare aveau afacerea respestiva acolo .dar fiind de fata viceprimarul si ppolitistul din zona de la vremea respectiva au inteles problema si poate intre timp nu mai functioneaza birtul acolo
    problema zonei est mai crunta ca praful de la minereul transportat cu camioanele se depozita peste tot si are de suferit solul cate putin apa si vegetatia dar si oamenii care daca parasesc zona au sanse mai repede sa se inbolnaveasca de leucemie .ai dreptate ca in sat nivelul nu este alarmant dar in jurul satului da .In unele locuri suna sirena de la radiometru ca era de cateva ori depasit nivelul admis de STAS-ul romanesc .Dar ca si temperatura orice grad in plus sau in minus afecteaza organismele vii asa ca pt tine e bine ca ai in dotare un Geiger ,cel putin sti unde sa pui cortul sau de unde sa bei apa .

    • 4 catalinsorescu

      Poate că, cu birtul de la intrarea în mină, proprietarul vroia să dovedească adevărul vorbei cum că „băutul dăunează grav sănătaţii”! 😉

    • 5 oripilator

      Cam slăbuț cu limba română.

  2. Salut!

    Avand in vedere ca acolo s-a exploatat minereu de uraniu, nu cred ca se mai scapa de contaminare.

    Ma gandesc ca stratul de sol e contaminat chiar si de apa care s-a scurs si care in prealabil sa fi trecut peste minereu. Poate ar fi fost interesant sa mergi si in gara Oravita, acolo erau vagoanele cu minereu. Si se mai intampla sa cada cate ceva din ele prin gara 🙂

    Ca subiect de presa e interesant, dar adevarul va fi totdeauna pe la mijloc.

    • 9 catalinsorescu

      Am in plan o noua tura prin zona Oravita dar si una la Ruschita. Voi face masuratori mai amanuntite cu toate ca nu au foarte mare relevanta atat timp cat contorul meu nu este calibrat.

  3. 10 vali enea

    Dar cine e radiologul din dotare? 😛

  4. 12 virgil

    vad in sfarsit persoane lipsite de interese obscure care pun adevarul in fata.ma bucura nespus acest lucru.o mica obiectie:satul ciudanovita e putin mai la vale pe firul Jitinului.acesta este cartierul de mineri care in anii 50-60-70 se infatisa ca un oras in miniatura cu toate dotarile necesare,cu o viata social-economica si chiar cultural- sportiva bine inchegate.declinul de dupa revolutie nu a avut repercusiuni doar asupra ciudanovitei,multe alte asezari din tara avand aceeasi soarta.

    • Virgil, iti multumesc pentru comentariu! Eu sunt un diletant in domeniul radioactivitatii! Am si eu un contor Geiger de pe vremea razboiului rece si cam asta e tot. E doar o joaca! Cert este ca sunt zone in care radioactivitatea e semificativa la Ciudanovita. Asta nu inseamna ca sunt repercursiuni asupra cuiva care sta o saptamana acolo, dar in timp, pentru cei care locuiesc acolo, radiatiile au efect cumulativ.

  5. 14 Matteo

    De unde ai cumparat contorul si cat ai dat pe el?
    Vroiam si eu unul pentru selectia unor placi de granit pt aplicatii culinare. Despre granit se stie ca este, de multe ori, radioactiv.

    • Da, unele roci sunt radioactive… Mie mi-a adus un cunoscut contorul Geiger, din Anglia. Pretul a fost cam 160 GBP (~ 750 lei).

  6. 16 grm

    Nu vreau sa fiu malitios dar contorul tau este unul vechi, neeficient si deloc precis – sensibil destinat maselor mari de populatie in timpul razboilui rece. Acest radiometru a fost conceput pentru a detecta in special manifestari foarte puternice ale formelor de radiatii in special rezultate in urma unui atac sau accident nuclear. Deci nu este un dispozitiv tocmai bun pentru a masura nivelurile precise de radioactivitate in anumite medii.
    Mergeti cu un aparat mai performant si modern, (de ex. din gama Scout aprox 1600 ron) o sa descoperiti alte valori mult mai ridicate ale intregului spectru de radiatii alfa, beta si gamma.

    • Eu am luat contorul Geiger din pura curiozitate, nu sa fac masuratori precise cu el! L-am luat tocmai pentru ca e model istoric!

      • GRM, CDV700 e intr-adevar vechi, dar e un contor destinat dozelor mici de radiatie, deci serveste bine scopului autorului acestui articol. Sigur ca masuratorile lui nu sunt exacte, dar arata o variatie relativa, suficienta pentru a indica zonele „fierbinti”. Pentru „manifestari foarte puternice” au fost construite contoarele CDV 715 si 717, dar acelea foloseau o camera de ionizare si nu un contor geiger.
        Poti consulta fara probleme documentatia acestor dispozitive de masura si control, o simpla privire asupra cadranului indicator iti va indica repede plaja de valori intre care se face citirea, deci si sensibilitatea la care au fost proiectate.

  7. 20 danger

    Am această intervenţie după ce văd alţi temerari ce s-au aventurat cu zâmbetul pe buze într-o zonă deosebit de periculoasă. Mulţi dintre cei ce au trecut pe aici nu au nici cea mai mică idee privind istoria şi activităţile derulate în apropiere şi văd doar un sat părăsit, la fel ca oricare alt sat banal din România. Lucrurile nu stau chiar aşa…

    În perioada dintre cele două războaie mondiale, după o temeinică scanare aeriană a terenului cu aparatură specială, în zona Ciudanoviţa apare o firma germană care exploatează piatra pentru construcţii, pe care o îmbarcă în trenuri şi o duce în Germania. Piatra nu era nimic altceva decat minereu de uraniu. După pierderea războiului, se opreşte exploatarea dar nimeni nu a ştiut realitatea. Exploatarea s-a făcut în regim de carieră iar oamenii din zonă au început să ducă acasă bolovani de acolo şi i-au folosit la construcţia caselor. În perioada celui de-al doilea război mondial, exploatarea stagnează dar imediat apar ruşii. Aveau documentaţie de la nazişti, aveau nevoie de uraniu, aveau la dispoziţie o ţară cu multe datorii de război. S-au creat acele SOVROM-uri ( societăţi sovieto-române) care au exploatat intensiv zona. Ruşii au costruit toate acele blocuri şi anexe ce se văd acolo, ei au construit drumul din sat, iar toate acestea s-au făcut cu aceeaşi piatră radioactivă. Nu se putea transporta cât se extrăgea astfel că s-au creat halde de minereu radioactiv la suprafaţă, de unde urma să fie luat ulterior. Zona era sub pază militară, foarte puţină lume a cunoscut amplasamentul acestor halde iar cei ce ştiau de ele s-au prapadit de mult, astfel că multe au rămas abandonate. Resturi de minereu radioactiv s-au aruncat inclusiv în haldele de steril, au căzut pe marginea drumurilor sau în apropierea buncărului de lângă calea ferată, peste tot pot fi întâlniţi bolovani radioactivi ce vor fi la fel de periculoşi milioane de ani de acum înainte. S-au cheltuit sume colosale cu închiderea minelor şi ecologizarea terenului, dar aceste lucruri s-au realizat mai mult pe hârtie decât pe teren, doar trăim în România! Există interese mari de la Bucureşti să ni se povestească cum pe aici curge lapte şi miere iar totul e curat ca lacrima! Mircea Goloşie, preşedinte al Hobby Club Jules Vernes e printre puţinii care au curajul să spună lucrurilor pe nume şi să ducă un adevărat război cu autorităţile pentru că a fost la un pas de moarte datorită radiaţiilor din zonă.

    Vă recomand să citiţi articolul de mai jos (vechi dar la fel de actual)

    http://old.banateanul.ro/articol/ziar/timisoara/zonele-mortii/4031/66/

    http://hcjv.8k.ro/index.htm

    dar şi site-ul oficial Hobby Club Jules Vernes şi veţin afla multe lucruri interesante, inclusiv
    rezultatul unor măsurători făcute cu aparatură în valoare de 10.000 de dolari, care deşi nu e de ultimă generaţie oricum e mai performantă decat cea folosită de dvs.

    Concluzia ar fi că nu mi se pare deloc o decizie înţeleaptă planificarea unor excursii în scop turistic în această zonă, n-are absolut niciun rost să ne expunem la astfel de riscuri din moment ce sunt atâtea alte locuri interesante în judeţ ce pot fi vizitate fără a ne pune sănătatea în pericol !

    • Multumesc pentru comentariu! Desi contorul meu Geiger este unul simplu si ieftin, el indica nivelul radiatiilor chiar daca nu cu foarte multe zecimale! Nivelul de radiatii din Ciudanovita este detectabil, dar nu este uniform repartizat. Adica in majoritatea zonelor nivelul este unul sub limita maxima admisa pentru o zona locuita si locuibila. Desigur, sunt zone in care nivelul radiatilor este ceva mai mare, dar vizitarea zonei pe perioade scurte nu este ABSOLUT DELOC periculoasa! Asta nu inseamna ca trebuie sa cauti brese de patrundere in vechile mine si sa pui cortul acolo!
      Desigur, problema adevarata se pune pentru cei care locuiesc acolo de zeci de ani. Se stie ca radiatiile nocive sunt aditive, adica se tot depun in organism iar efectul lor se cumuleaza in timp! Daca stai o saptamana nu-i grav, dar daca stai 40 de ani acolo si mai ai si ghinionul sa ai gradina deasupra unei foste mine, este clar alta discutie!

  8. 22 Ciprian Popa

    Orasul Ramsar (Iran) este orasul cu cea mai mare radiatie de fond din lume. aceasta radiatie este datorata depunerii de travertin bogat in Radiu extras prin apa hidrotermala care strabate nivele de roci imbogatite in Uraniu ce sunt sub Ramsar.
    Diverse studii arata un efect contrar a ceea ce lumea tinde sa creada si anume ca oamenii nascuti in zona au chiar o rezistenta mai mare la malformatii si chiar cancere datorate radiatiilor decat cei din zone fara radiatii mari si care ajung in contact ocazional cu substante radioactive.
    Acest lucru se pare ca e datorat unei adaptari a organismului la acele conditii care inca nu are in totalitate o explicatie de la a la z dar se pare ca pica in sfera evolutiei darwiniste in linii mari.
    Singurele cancere sunt cele provocate de radon prin aspiratie dar si acolo trebuie ca cineva sa fi vazut daca intradevar cancerele respective sunt exclusiv legate de radon. Sunt multe forme de silicoze care provoaca cancer la mineri care nu se protejeaza in a nu respira pulberea fina din mine.
    Trebuie facut un studiu amplu pentru a lega mortalitatea legata strict de uraniu si alte elemente radioactive si moratalitatea cauzata de conditii precare de viata a minerilor impreuna cu stilul lot de viata dezorganizat (nu in ultimul rand plina de vicii alcool si fumat).

    • Interesant… Cred ca oamenii si animalele se adapteaza la conditiile in care locuiesc de secole.
      Pe de alta parte nimeni nu stie cu exactitate de ce apare cancerul! Discutia e lunga si certe sunt doar statisticile…
      Probabil peste 500 de ani o sa ne adaptam si la E-urile din alimente, poluarea din atmosfera etc. Doar ca multi dintre noi nu o sa mai fim sa constatam 🙂

      • 24 Ciprian

        Fiecare organism are capacitatea de a repara ADN-ul. Cancerul apare cand celulele nu mai au capacitatea de a repara ADN-ul care a luat-o razna din diverse motive.
        Ceea ce ii dam noi organismului uman e un soc terapeutic primit brusc in ultimii 50 de ani si la care nu a fost obisnuit in anii precedenti. E o simpla selectie naturala si cu E-urile. Care rezista se adapteaza care nu moare. Oricum organismele vii duse in conditii extreme treptat se adapteaza: http://en.wikipedia.org/wiki/Deinococcus_radiodurans

  9. Mă numesc Costea Ioan, tel: 0745708032,
    Îl rog mult ce cel-cea care a facut comentariu danger sa ma contacteze. Sunt foarte interesat de actiunile nemtilor in vederea obtinerii uraniului din Romania in perioada ww2. Poate afla mai multe despre mine si despre interesul meu citind un articolul publicat de saptamanalul hunedorea REPLICA, cu parola: URANIU PRIMELOR BOMBE.
    Cu respect Costea Ioan


Lasă un comentariu