Uneltele „Made in Sheffield”

15iul.11

Convertor Bessemer în 1891

Deşi oţelul  a fost descoperit,  întâmplător, încă din antichitate, abia în  secolul XVIII au fost puse bazele tehnologice pentru o metodă practică de obţinere a acestuia în mod controlabil. Acest moment bine definit în timp şi spaţiu a fost punctul de pornire a revoluţiei tehnologice aşa cum o cunoaştem noi astăzi!

Benjamin Huntsman este cel care, în anul 1740, descoperă o metoda de obţinere a oţelului topit de calitate superioară. Acest lucru se întâmpla în regiunea Sheffield din Anglia.

În 1856, tot în Sheffield,  Henry Bessemer îmbunătăţeşte tehnologia de obţinere a oţelului topit care astfel devine mult mai ieftin de produs. Apoi, în 1912, desigur tot în Sheffield,  Harry Brearley descoperă oţelul inoxidabil.

Datorită acestor descoperiri remarcabile, începând cu mijlocul sec. XVIII, Sheffield devine centrul mondial al producţiei de oţeluri iar acest lucru a rămas neschimbat pană după mijlocul sec. XX.

În tot acest timp de peste 200 de ani, marca „Made in Sheffield” a devenit în lume sinonimul oţelurilor şi uneltelor de super-calitate! Este paradoxal că marca „Made in Solingen” pe care noi, est-europenii, o asociem cu oţelurile de calitate superioară a fost iniţial impusă germanilor ca măsură punitivă la sfârşitul sec. XIX, deoarece aceştia foloseau pe post de reclamă marca „Sheffield Steel” pe produsele lor din oţel (fabricate în Germania, din oţel englezesc). Astfel, englezii vroiau să protejeze cumpărătorii de produse „inferioare” care nu erau fabricate în Sheffield. Între timp Solingen şi-a câştigat renumele pe care îl are azi, şi [aproape] nimeni nu mai ştie că atunci cand a aparut ca brand era un fel de „Made in China”! Bravo lor!

Dincolo de producţia de oţel brut, Sheffield reprezintă locul unde cei mai multi producători de unelte de mână si-au stabilit sediile. Nici un alt loc de pe Terra nu se mai poate lăuda cu o atât de mare densitate de fabricanţi de unelte; practic erau sute de ateliere şi fabrici care au făcut din Anglia cel mai mare şi apreciat producător de scule! Datorită acestei producţii imense, chiar şi în ziua de azi în Anglia se găsesc mai multe unelte second-hand decât în toate ţările Europei puse la un loc!!!

Iată şi câteva unelte fabricate în Sheffield, in perioada de glorie târzie a acestuia (1940 – 1960):

Fir cu "plumb", realizat din ... bronz masiv şi oţel. Model cunoscut ca "Preston"

Nivelă cu 2 bule, în forma clasică de "vapor" (22.5 cm lungime). Rabone Chesterman a fost cel mai mare producător de unelte de măsură până în momentul în care a fost achiziţionat de Stanley. Recondiţionată.

Daltă pentru lemn, model englezesc inconfundabil. Producătorul este Marples, unul dintre "numele mari" din Sheffield. Recondiţionată.

Daltă pentru lemn, acelaşi model englezesc. Este marcată "Sheffield Made". Recondiţionată.

Fierăstrau cu lamă îngustă. Mânerul este din lemn băiţuit iar montura din bronz masiv. Lamele sunt interschimbabile. Recondiţionat.

Cei care doresc să achiziţioneze astfel de unelte clasice recondiţionate pot vizita secţiunea „Unelte clasice”, pe pagina mea de vânzări.2 Responses to “Uneltele „Made in Sheffield””

  1. Exceptional articol. Felicitari !

  2. 2 Morosanul

    La fel a fost la un moment dat si „Made in Japan” un fel de marca pentru produse ieftine si de slaba calitate. 🙂

    Asta ar trebui sa ne invete ca o faima rea nu e o pată veşnică in faţa careia sintem dezarmaţi. Seriozitatea si pasiunea le pot transforma in marci de renume.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: