Planeizarea pietrelor de ascuţit

08iul.11

Pietrele abrazive în volum au o structură poroasă formată prin comasarea particulelor abrazive folosindu-se un liant. Liantul este relativ moale în comparaţie cu duritatea particulelor active şi are rolul de a elibera treptat aceste particule pentru a se obţine efectul de înnoire continuă a suprafeţei abrazive a pietrei.

Această eliberare continuă de particule din volumul pietrei duce, mai repede sau mai târziu, la deplaneizarea suprafeţei acesteia. Pentru functionarea optimă a pietrei, suprafaţa acesteia trebuie sa fie cât se poate de plană, în caz contrar obiectul tăios supus ascuţirii nu va face contact cu piatra pe toata lungimea tăişului. Această lipsă de contact totală nu duce doar la ineficienţa procesului, ci poate chiar strica forma tăisului obiectului ascuţit (care va tinde să ia forma pietrei)!

Din aceste motive este bine să ne asigurăm ca avem o piatră plană, în special în cazul ascuţirii uneltelor mai pretenţioase, cum ar fi cuţitele de rindea sau dălţile late! În funcţie de duritatea liantului folosit la compactarea pietrei, această planeizare va trebui făcută mai des sau mai rar. Pietrele cu structură mai dură (de exemplu cele cu liant vitrificat (Norton India) sau pe bază de magneziu (Naniwa Chosera) etc) vor trebui planeizate mai rar adica o dată la câteva zeci de ore de folosire. Pietrele foarte moi (cum sunt cele artificiale japoneze mai comune) vor trebui planeizate la fiecare câteva ore de folosire!

Planeizarea pietrelor abrazive este un proces foarte simplu! Ce avem nevoie este doar o piatră abraziva mai aspră decât piatra ce se doreşte planeizată si cu structură mai dură (în caz contrar vom planeiza piatra de planeizat, nu pe cea pe care vrem să o planeizăm :)). Se poate folosi orice piatră care îndeplineşte cele două condiţii sau se poate achiziţiona o piatra specială de planeizat care este, în general, relativ ieftină.

Eu folosesc o piatră de planeizat Naniwa cu granulaţie 220 şi dimensiune 170 x 55 x 30 mm. O astfel de piatră costă în jur de 70 lei.

Piatra de planeizat Naniwa 220 (stânga) şi un marker permanent, alături de piatra pe care doresc să o planeizez, o Naniwa combinată 1000/3000

Pe lângă piatra de planeizat ami avem nevoie şi de un marker permanent rezistent la apă. În timpul procesului vom folosi apă din abundenţă şi dorim ca marcajele să nu se steragă de la această apă!

Cu ajutorul markerului permanent vom trasa un caroiaj pe piatra pe care dorim să o planeizăm. Acest marcaj ne va ajuta sa urmărim mersul procesului de planeizare.

Un caroiaj este desenat pe suprafaţa pietrei ce se doreşte a fi planeizată

Folosind apă din belşug, vom freca piatra de planeizat peste piatra care se doreşte a fi planeizată. Vom încerca să ţinem cele două pietre cât mai paralele cu putinţă.

Se freacă cele două pietre folosindu-se apă din abundenţă

Din când în când ne oprim ca să  verificăm progresul făcut:

După un minut de lucru caroiajul a dispărut de pe 2/3 din suprafaţa pietrei

În imaginea de mai sus se observă ca piatra în discuţie avea suprafaţa cu concavitate pe centru, aşa cum mă şi aşteptam! Prin planeizare dorim eliminarea acestei concavităţi iar acest lucru se va întâmpla atunci când marcajele vor dispărea în totalitate!

În 3-5 minute de la începerea operaţiei suprafaţa pietrei este perfect plană

După alte două minute de frecat (se adaugă apă în permanenţă) marcajele dispar, moment în care stim ca piatra este perfect plană. Acest timp de lucru depinde în foarte mare măsura de duritatea pietre pe care o planeizăm şi de gradul de curbură a suprafeţei. Dacă executăm des această operaţie, timpul de planeizare total poate fi chiar sub un minut! Unii recomandă chiar să executăm această operaţie înainte de fiecare folosire a pietrelor! În acest caz câteva treceri ale pietrei de planeizat peste piatra în discuţie sunt suficiente!

Atenţie: prin planeizare repetată, piatra abrazivă supusă acestei operaţii se va consuma în mod accelerat! Totuşi, eu consider o piatră abrazivă ca fiind un material consumabil (chiar dacă ne ţine un număr mare de ani) şi nu un bun peren!9 Responses to “Planeizarea pietrelor de ascuţit”

 1. 1 Andrei Marusca

  Am inteles cum se planeizeaza pietrele cu granulatii fine, dar in cazul pietrelor mai dure ce metoda se foloseste? Ma refer la pietre cu granulatii sub 200-300.Pe internet am vazut ca se folosesc pietrele diamantate.Exista si solutii mai ieftine? Folosirea smirghelului pe o suprafata plana (sticla, gresie) se preteaza la asa ceva?

  • Pai…depinde de piatra care o ai. In principiu e in functie de duritatea liantului. O Naniwa Superstone, fie ea aspra, se planeizeaza usor pe smirglu sau cu piatra de planeizat. Pietrele dure, cum sunt Missarka sau partea artificiala a pietrei belgiene CotCarb, se planeizeaza cu piatra diamantata…

   • 3 Andrei Marusca

    Multumesc pt raspuns.In primul rand tin sa mentionez ca sunt la inceput cu tot ce tine de ascutirea uneltelor, asa ca intrebari vor mai fi.Intr-un viitor (sper apropiat) as cumpara niste pietre de ascutit mai de calitate dar deocamdata experimentez pe niste pietre de 2 lei (de fapt 7) luate de pe la Brico.Asadar, dupa operatia de planeizare (cu o placa de faianta si o foaie de smirglu) mi se pare ca nu mai „musca” din metal, parca s-a finisat, infundat.Am gresit undeva?

    • Pietrele japoneze cu liant moale merg planeizate foarte usor. Pietrele de tip vestic, cu liant dur, nu prea merg planeizate. Acest lucru se intampla din cauza liantului dur care nu lasa particulele abrazve sa fie deplasate din cadrul pietrei si acestea sunt sparte si nivelate de piatra de planeizat (sau de smirglu). Nu stiu ce sa-ti recomand pentru planeizarea pietrelor cu liant dur… Unii zic ca ar merge cu piatra diamantata dar nu m-am indurat sa frec o piatra diamantata scumpa de alta piatra abraziva….

 2. 5 Andrei Marusca

  Da…concluzia e ca voi cumpara niste pietre japoneze.Te voi contacta pe pagina de vanzare a pietrelor.Apreciez promptitudinea raspunsurilor.

 3. 7 Iulian

  Vreau sa cumpăr o piatra de planeizat.când o primești pe stoc?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: