Iwasaki kamisori

12mart.12

Kamisori este denumirea în lb. japoneză a briciului tradiţional de bărbierit. Iwasaki este numele celui mai celebru făurar de astfel de brice.

Designul original al briciului pe care am să vi-l prezint în continuare apartine lui Iwasaki Kousuke şi datează de pe la începutul sec. XX. Iwasaki Kousuke, doctor în metalurgie şi specialist de excepţie în evaluarea săbiilor de patrimoniu ale Japoniei, a fost cel care a pus bazele unui mic atelier în care, personal, forja brice de o calitate excepţională. Ca fapt divers, lui Iwasaki Kousuke i se datorează clasificarea oţelurilor japoneze în „white paper”, „blue paper”, „yellow paper” etc. De asemenea, cartea  „Hamono no Mikata”  (Cum evaluăm o sabie) scrisă de Dr. Iwasaki Kousuke, este deosebit de apreciată şi faimoasă!

Cu timpul, numele Iwasaki a devenit notoriu în contextul bricelor de bărbierit şi a fost dus mai departe de fiul lui Iwasaki Kousuke, Iwasaki Shigeyoshi (născut în 1933). Iwasaki Shigeyoshi, la rândul său, transmite mai departe meşteşugul, lui Mizuochi Ryouichi, împreună cu care forjază manual bricele din ziua de azi.

Iwasaki Shigeyoshi şi Mizuochi Ryouichi

În Japonia, faima lui Iwasaki Shigeyoshi este atât de mare încât mulţi făurari de săbii şi cuţite îl consideră ca fiind Maestrul lor!

Două lucruri au trebuit să se întâmple simultan ca eu să pot să vă prezint „hand-on” acest brici: 1) un cunoscut m-a întrebat dacă pot să-i aduc un astfel de brici şi 2) Mr. Tanaka, cel care face cuţitele de bucătărie pe care eu le aduc, îl cunoaşte personal pe Mr. Iwasaki. Aşa că iată-mă cu un brici Iwasaki Swedish Steel 50 mm în mână (modelul cel mai popular)! 🙂

Briciul vine ambalat într-o mică cutie din lemn de Paulownia

Urmează un etui din plastic în care este un plic din hârtie albă cu caractere japoneze

Apoi un plic din hârtie anti-rugină

Iată şi briciul...

Pe partea din dos (ura) se vede sigla Iwasaki, pe care am căutat-o imediat ce am scos briciul la lumină

Privire de ansamblu cu briciul tocmai scos din ambalajul în multe straturi

O altă imagine cu briciul (cu faţa în sus)

Briciul cu dosul în sus

Lama briciului, în secţiune, este dublu concavă, dar asimetrică. Ascutirea este de tip „secondary bevel” pe o singură parte. Lăţimea lamei este 22 mm iar lungimea tăişului este 50 mm. Oţelul (oxidabil) este de origine suedeză şi poate primi un tăiş foarte fin. După nenumărate experimente cu diverse oţeluri, Mr. Iwasaki s-a oprit la acest tip de oţel ca fiind cel mai potrivit pentru ceea ce şi-a propus să obţină!

I-aş da un „drive-test”, dar nu se face! Clientul are întâietate! 😉



28 Responses to “Iwasaki kamisori”

  1. 1 VictorG

    Daca nu m-as fi hotarat acum ceva vreme sa-mi las o barba de pustnic, de care nu m-as desparti nici sa ma pici cu ceara, cu siguranta ca mi-as dori sa am asa ceva pentru barbierit. Cine stie, poate ma gandesc la alta utilitate pentru briciul asta, caz in care iti voi da de stire :D.

    • Eu cred ca ai fi ales un VERITAS Bevel-Up Jointer Plane + Bevel-Up Jointer Fence, la aceiasi bani 🙂

      • 3 VictorG

        Putin probabil, sunt 100% multumit de robancul ECE si nu l-as inlocui :D. Dar probabil ca ai dreptate si ca as da banii respectivi pe scule de barbierit lemnul mai degraba decat pe scule de barbierit fata.

  2. 4 matei

    cred ca te-ai emotionat – dublu concav 🙂
    pui te rog si niste poze care sa puna in evidenta geometria mai in amanunt, o poza din fata, dinspre capatul din fata, de ex. ma intereseaza f tare.
    grosimea?

  3. briciul japonez este un obiect pentru un stil de viata strict japonez iar daca cel care l-a cumparat simte macar ceva din acest stil ma aplec an fata lui(sa-l stapanesti sanatos frate),eu raman fidel celor facute an Solingen

  4. de suflet totusi tot Solingen ramane

  5. 11 Costin

    Ar fi interesant de vazut o structura moleculara la astfel de lucraturi… Diferenta intre 2 obiecte este data de multe ori de modul in care structura moleculara a fost modelata prin diferite procedee (ma refer aici la sabii, cutite, brice etc.) 🙂

    • Da, sunt multi factori care intervin… Eu nu am tehnologia sa vad structura moleculara a metalelor, dar ma gandesc ca un brici Iwasaki e „state of the art” la acest capitol….

  6. laser frate! ai totusi grija la jugulara ca ne mai trebuiesti! 🙂

    • Tehnic, briciul asta se comporta ca un Low-angle bevel-up smoother plane 🙂 Adica nu ajunge pana la jugulara decat daca ti neaparat! 🙂

  7. 15 florin

    Aaaraata spleeendid! Sunt curios cum e rasul cu tipul asta de brici. Eu ma invat pe un „Metropol Special”, otel din Sheffield, ground in Germany 🙂 pana imi vine cel ascutit profesional.

    • Nu stiu cum merge rasul cu un kamisori din asta. E primul pe care l-am tinut in mana pana acum si il trimit „virgin” catre clientul care l-a comandat! 😉 Otelul de Sheffield e dintre cele mai renumite! Cel mai bine este sa inveti sa-l ascuti chiar tu!

  8. 17 florin

    Asa e! Am o Naniwa 1000/3000 de la tine, am comandat un piatra chinezeasca naturala estimata la 12.000, o sa comand la tine un Rozsutec (8k), ma gandesc la o belgiana galbena bout mica pentru touch-up si un king 1000/6000. Nu ma porni….:)

    • Eu am peste 30 de pietre personale 🙂 La un moment dat am adus si pietre Chinese 12k, dar nu au fost prea pe gustul meu… Tie cum ti se pare?

  9. 19 florin

    Azi am comandat-o la un tip din Polonia :). Pe site-urile de specialitate (SRP, de ex) sunt apreciate cele mai dure si cu „dungi de tigru”. Pentru a pastra tema, am adus azi de la posta un brici Gold Dollar pe care am dat aproape 4 dolari, transport gratuit din Hong Kong.

    • Sa-mi spui cum e briciul Gold Dollar… Si eu am luat pietre chinezesti de la tipul din Polonia. Cam scump transportul…

      • 21 florin

        Poti sa iei piatra cu 6$ si sa platesti transportul 15$ sau poti sa iei aceeasi piatra cu 21 $, dar cu transport gratuit. Cum n-am vrut sa dau atat pe transport am luat varianta cu 21$ 🙂

  10. 23 Daniel

    Vreau sa dau comanda de un Iwasaki kamisori. Sunt interesat in cat timp ajunge daca dau comanda astazi? Eu momentan nu sunt in tara dar voi fi peste 2 saptamani, dar sederea mea va fi de scurta durata.
    Multumesc pentru informatii!
    Daniel

    • Am unul comandat care trebuie sa soseasca pe sfarsitul saptamanii viitoare. E adus pentru un cunoscut, dar el e dispus sa mai astepte inca 5 saptamani pana vine urmatorul transport…


  11. De remarcat in primul rand imbracamintea barbierului. Impecabil.
    Cat costa un brici Iwasaki?


  1. 1 [Anunţ] Unelte de toate felurile « Cătălin Sorescu
  2. 2 Cuţite Tanaka, Mikihisa şi brici Iwasaki « Cătălin Sorescu

Lasă un comentariu